Александър Вучич
Александър Вучич / Gulliver/Getty Images
Президентът на Сърбия Александър Вучич ще се срещне днес следобед в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц, съобщи сръбската телевизия РТС. Съобщава се, че теми на срещата ще бъдат кризата в Украйна, икономическата ситуация и двустранните отношения. Това ще бъде първата среща на сръбския президент с Олаф Шолц след избора му за канцлер на Германия.

Тази сутрин в германски икономически вестник беше публикувано интервю с президента Вучич, в което той обяснява защо Сърбия не вярва в политиката на санкции, като изтъква, че и Сърбия е била жертва на санкции.

В интервюто Вучич е описан като един от малкото политици, които добре познават Владимир Путин, тъй като се е срещал с него 19 пъти.
Съвсем сигурно е, че разговорът с Олаф Шолц ще бъде насочен  към въпроса  за руската агресия в Украйна и дали Сърбия ще въведе санкции срещу Русия.

Във фокуса е и опита на германския канцлер да  размрази диалога между Белград и Прищина, поради което в Берлин днес са и премиерът на Косово Албин Курти и специалният пратеник на Европейския  съюз за диалога Мирослав Лайчак.
Вучич заяви вчера, че не очаква разговорът с Шолц да бъде лек.
БТА