Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на пресконференция в Ханой, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун е приключила без никакво споразумение поради разногласия по санкциите срещу Пхенян, съобщиха световните агенции. 

"Това, което Северна Корея беше готова да предостави в замяна на санкциите, не устройваше САЩ", заяви Тръмп. Той добави, че е получил от Ким уверения, че Северна Корея няма да възобнови ядрените си опити и ракетните изпитания.

Тръмп и Ким - как ще завърши срещата в Ханой (ВИДЕО/СНИМКИ)

Тръмп отбеляза, че срещата на върха е приключила "приятелски", въпреки разногласията.

Президентът на САЩ и лидерът на Северна не успяха да постигнат споразумение на срещата си в Ханой, но диалогът ще продължи, съобщи Белият дом в изявление, цитирано от АП и ТАСС.
 
"Този път не беше постигнато никакво споразумение, но екипите (на двамата президенти) планират да продължат срещите в бъдеще", се посочва в изявлението.

По-рано днес Тръмп и Ким напуснаха по-рано от планираното мястото на срещата - хотел Метропол. Двамата лидери напуснаха срещата в отделни коли.

Според официалната програма двамата трябваше да продължат преговорите с работен обяд, последван от церемония по съвместно подписване на документи, след което Тръмп трябваше да даде пресконференция в своя хотел в 16.00 ч. местно време.

Gulliver/Getty Images

Без обяснения на причините работният обяд беше отменен, а пресконференцията - изтеглена с два часа по-рано.

Ким е готов да приветства американско дипломатическо представителство в Северна Корея
БТА