Президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун приключиха преговорите в разширен състав в Ханой, продължили повече от два часа, съобщи ТАСС. Срещата на двамата лидери трябва да продължи с работен обяд в ресторанта Le Club Bar, в присъствието на още по пет души от всяка от страните.
 
Очаква се лидерите на САЩ и Северна Корея да излязат с обща декларация, която да сложи края на двудневната среща. Някои дори спекулират, че Тръмп и Ким ще подпишат декларация за края на Корейската война. Такава декларация би имала по-скоро символично значение, а не ранга на мирен договор, за чието подписване е необходимо одобрението на Конгреса и участието на други държави, освен САЩ и Северна Корея.
 
Ким е готов да приветства американско дипломатическо представителство в Северна Корея

Досега, двамата лидери по-скоро демонстрират добрите си лични отношения, отколкото говорят за конкретни постижения на двудневните разговори. По време на краткия достъп на журналисти до Тръмп и Ким, те зададоха няколко въпроса. Смята се, че това е първия път, в който Ким Чен-ун отговаря директно на въпроси на западни журналисти.

БГНЕС

Ким Чен-ун каза, че би приветствал дипломатическа мисия на САЩ в Северна Корея. Не става дума за посолство, а мисия с по-нисък ранг, но дори това би било прогрес между двете държави, които в момента нямат способ за директен контакт.
 
Според дипломати, това е по-значима стъпка от всичко друго, за което се говореше на срещата до тук.
 
Започна вторият ден от срещата на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Друг репортер попита дали Ким Чен-ун е готов да унищожи ядрените оръжия на Северна Корея. "Ако не бяха готов, нямаше да съм на тази среща", отговори Ким.
 
Въпросът, който очевидно не се хареса на Ким Чен-ун беше дали двамата лидери обсъждат проблема със спазването на човешките права в Северна Корея. Ким не отговори, а вместо него, Тръмп каза: "Обсъждаме всичко".

БГНЕС

На срещата, по всичко изглежда, не беше придвижен основният въпрос, който интересува Съединените щати. Вашингтон иска Северна Корея да унищожи целия си ядрен арсенал и да допусне инспектори, които по безспорен начин да потвърдят това.
 
ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ОТ СРЕЩАТА 

Въпреки оптимизмът, изразен от двамата лидери, експертите в американското разузнаване не смятат, че Ким Чен-ун има такива намерения.
 
Режимът в Пхенян вижда ядрените оръжия като единствената гаранция, че няма да бъде обект на военна атака и застраховка за собственото си оцеляване.
БГНЕС, БТА