/ iStock/Getty Images
Първата офшорна вятърна ферма в Средиземноморието се издига от плитчините край Италия, а турбините ѝ са символ на надежда за Европа, която страда от енергийна криза, изострена от войната.

Паркът ще се простира от пристанището в Таранто - град в южната част Италия, който е засегнат от вреден стоманодобивен завод и безработица, но сега е в центъра на надпреварата за увеличаване на зелената енергия в страната.

"Това е голям шанс да променим мнението си за възобновяемите енергийни източници", казва Фабио Матакиера, активист в Таранто, където туморите при децата са много над средното ниво, а бедните местни жители са принудени да работят в мръсната енергетика.

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари принуди Европейски съюз да обещае да намали рязко зависимостта си от руския газ и да разшири по-бързо добива на чиста енергия, за да компенсира това.

Италия е един от най-големите консуматори на газ в Европа, който в момента представлява 42% от енергийното ѝ потребление. Тя внася 95 % от използвания газ, като 45 % от него идва от Русия.

"Ускорените инвестиции във възобновяеми енергийни източници... остават единствената ключова стратегия в дългосрочен план", заяви премиерът Марио Драги пред парламента миналата седмица, а Рим планира до 2025 г. да спре да използва руски газ.

Докато конфликтът в Украйна бушува, кабинетът на Италия одобри изграждането на шест нови вятърни парка на сушата - от Сардиния до Базиликата, и пое ангажимент да разкрие "няколко десетки гигавата офшорна вятърна енергия".
Дълбоки води

Офшорната централа е по-сложна за изграждане: средната дълбочина на водата в Средиземно море е много по-голяма, отколкото в райони като Северно море, което затруднява и оскъпява инсталациите, монтирани на дъното.

Освен това Средиземно море е един от най-натоварените водни пътища в света, а освен това е и морето в Европа, което е най-податливо на сериозни климатични промени.
Но изобретяването на плаващите турбини увеличи потенциала му.

По информация на асоциацията WindEurope Франция наскоро е провела първия в света търг за плаваща офшорна вятърна електроцентрала с търговски размери, а други средиземноморски държави като Гърция и Испания също планират търгове за мащабни проекти.

След като бъде завършена, фермата Beleolico край пясъчния плаж на Таранто в Пулия, в подножието на италианския полуостров, ще има 10 турбини, закрепени за дъното. Всички те ще могат да захранват 21 000 жилища.

Компанията Renexia, която стои зад проекта, твърди, че има планове и за огромен плаващ вятърен парк със 190 турбини край остров Сицилия, който ще произвежда енергия за 3,4 милиона семейства и ще създаде стотици работни места.

Проектът срещна известна съпротива от страна на местните жители, които са убедени, че той ще развали гледката от туристическите точки, въпреки че генералният мениджър на Renexia Рикардо Тото заяви пред АФП, че проектът ще бъде "практически невидим" от брега.
Известно е, че търсачите на съкровища откриват потънали древни артефакти край бреговете на Сицилия, но на въпросното място няма такива, каза той.
Турбините могат също така да увеличат, а не да увредят биоразнообразието, като действат като изкуствени рифове.

Италианското министерство на екологичния преход е получило 64 заявления за интерес към плаващи офшорни вятърни електроцентрали, но броят на проектите, които се задържат от администрацията, е "зашеметяващ", смятат от WindEurope.

Проектът Beleolico, който Renexia се надява да бъде пуснат в експлоатация през май, е изграждан в продължение на 14 години.
Ръководителят на "Грийнпийс" - Италия Джузепе Онуфрио определи закъсненията като "абсурдни".

"Някои (ферми) са разрешени след шест, седем години, а технологията се променя от година на година и затова съществува риск централите да бъдат разрешени, въпреки че са остарели."

Драги настоява, че правителството "работи за рационализиране на процедурите, намаляване на бюрокрацията и ускоряване на инвестициите".
Но Давиде Табарели, професор по икономика и ръководител на енергийния мозъчен тръст Nomisma Energia, заяви пред АФП, че е "изумен и смаян", когато вижда, че Драги описва възобновяемите енергийни източници като "единствената ключова стратегия".

Beleolico - символ на офшорния потенциал на Италия, "постоянно се подхвърля като непосредствено решение на енергийната криза и на факта, че можем да се справим без газ, особено руски газ".

Но има няколко "сериозни проблема", смята той. Не на последно място са трудностите при съхранението на вятърната енергия, тъй като не съществуват подходящи батерии, което води до загуба на енергия.

Обещанието на Рим, че се готви да спре газа, за да накаже Кремъл, е забележително, добави той, "сякаш след 30 години обещания за възобновяеми енергийни източници проблемът може да бъде решен в рамките на няколко седмици".
БГНЕС, АФП