Блокадите и карантината намалиха емисиите от автомобилния трафик
Блокадите и карантината намалиха емисиите от автомобилния трафик / IStock
Хората трябваше да си стоят у дома, икономиката се срина: Според измерванията коронавирусната пандемия е довела до безпрецедентен спад в глобалните въглеродни емисии. Какво означава това за климата обясни Der Spiegel.

Изследователите на климата определиха като "безпрецедентно" намаляването на емисиите на CO 2" в световен мащаб за първата половина на 2020 г. В сравнение със същия период на миналата година са били отделени 1551 милиона тона по-малко въглероден диоксид, съобщава международен изследователски екип в списание "Nature Communications".

Съответно пандемията предизвика по-силен спад от финансовата криза през 2008 г. или петролната криза през 1979 г.

Добри новини за климата? Едва ли, според изследователите, тъй като ефектът беше краткотраен на повечето места.

Според анализа през първата половина на 2020 г. в атмосферата са отделени общо 8,8% по-малко CO₂, отколкото през същия период на предходната година. През април, когато повечето страни ограничаваха драстично обществения си живот поради скока на броя на заразените с коронавирус, емисиите дори са намалели с 16,9%, според изследователите.

Откъде дойде това намаление?

Тъй като много хора останаха да работят вкъщи, емисиите от сухопътния градски трафик са намалели с 40 процента. Поради карантината и блокадите е използвано по-малко електричество. Като цяло енергийният сектор спести 22 процента от емисиите.

Индустрията е отделила 17% по-малко парникови газове. Дори в жилищния сектор емисиите са намалели с три процента, отчасти и заради меката зима в северното полукълбо.

Това, обаче, се оказа краткотрайно. Повечето страни вече са се върнали към обичайното си ниво на въглероден диоксид, съобщават изследователите. Изключение все още прави трафикът – налице е сравнително траен спад в емисиите на въглероден двуокис.

За проучването изследователите оцениха, наред с други неща, почасовите масиви от данни за производство на електроенергия в 31 държави. Включени са и трафикът на превозни средства в повече от 400 града, данни за производството на промишлеността в 62 държави и данни за разхода на гориво от 200 държави.

Временният спад обаче почти няма да повлияе върху дългосрочната концентрация на CO2 в земната атмосфера и глобалните температури едва ли биха се променили в резултат на това.

„Това намаляване на въглеродния диоксид е безпрецедентно“, каза Ханс Йоахим Шелнхубер от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата, който е работил по проучването. „Но това, върху което наистина трябва да се съсредоточим, е да намалим интензивността на CO₂ в нашата глобална икономика.“

Превод и редакция: DarikNews