Въглеродните емисии ще ударят нов рекорд в света тази година
Въглеродните емисии ще ударят нов рекорд в света тази година / снимка: БГНЕС

Глобалните емисии на въглероден диоксид, образувани при използване на изкопаеми горива, ще достигнат тази година рекорд от 36 милиарда тона, съобщава доклад, изготвен от 49 учени от 10 държави. Докладът показва неуспеха на правителствата да ограничат основния парников газ, който се смята за главен причинител на глобалното затопляне, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

През 2013 г. се очаква повишаване с 2,1 процента спрямо 2012 г. и общо 61 процента повишаване на емисиите след 1990 година - изходната година в Протокола от Киото - единствения съществуващ сега международен документ, който поставя законовообвързващи изисквания за ограничаване на емисиите на въглероден диоксид на всяка държава страна по него.

Докладът на организацията "Глобъл карбън проджект" бе публикуван в момент, когато близо 200 държавни делегации са събрани в полската столица Варшава със задачата да постигнат напредък по преговорите по сключването на нов пакт за ограничаване на емисиите, който се очаква да влезе в сила от 2020 г.