Председателят на френското Национално събрание Франсоа дьо Рюжи
Председателят на френското Национално събрание Франсоа дьо Рюжи / БГНЕС
Ръководителят на френския парламент смъмри днес новобранците в политиката от партията на френския президент Еманюел Макрон заради шумни партита след продължили до късно през нощта пленарни заседания, предаде Ройтерс.

В един от случаите депутатите от центристката партия "Република, напред!" на Макрон импровизирали парти с музика в бара на Националното събрание след продължили до късно дебати по бюджета за националната сигурност. Персоналът на бара бил принуден да остане на работа, докато депутатите не си тръгнали, разказват парламентарни източници.

Арестуваха френски депутат заради сбиване с политически опонент

Макрон има 313 депутати, повечето от които са новаци в политиката. Още в началото те бяха критикувани заради липсата на опит, въпреки че това не възпрепятства бързото приемане в парламента на редица реформи, в това число и законите за сигурността и трудовия пазар, припомня Ройтерс.

Франсоа дьо Рюжи, председателят на Националното събрание, заяви на депутатите от партията на Макрон, че трябва да спрат с партитата до късно през нощта в сградата на парламента след приключване на дебатите и гласуванията. Според Дьо Рюжи организирането на подобни среднощни веселия не е честно спрямо персонала на парламента.

Франция прие закон за "политическата етика"

Франсоа дьо Рюжи каза, че депутатите освен това трябва да престанат да размахват най-различни предмети в пленарната зала. Очевидно тази препоръка визираше депутати от крайнолявата партия "Непокорна Франция". През юли по време на дебат за съкращенията на жилищните субсидии те бяха струпали върху парламентарните банки пакети с макарони и бурканче с доматен сос. В даден момент те ги размахаха, за да покажат колко ще изгубят студентите при съкращаване с 5 евро на субсидиите.

"От съществено важно значение е председателите на парламентарните групи да напомнят на всички членове кое поведение е уместно по време на парламентарните заседания, а също и, че законодателите трябва имат нужното достойнство", се казва в изявление на председателя на парламента.
БТА