/ iStock/Getty Images
Стотици служители на „Амазон“ открито разкритикуваха екологичната позиция на онлайн гиганта за търговия на дребно в нарушение на комуникационната политика на компанията.
Повече от 300 служители се подписаха под публикация в блога на „Амазон“ с името Служители за климатично правосъдие (AECJ), която настоява компанията да отиде по-далеч в плана си за справяне с климатичните промени, който беше обявен с голяма публичност през септември.

Членовете на групата критикуваха публично компанията, но някои бяха предупредени, че могат да бъдат уволнени.

Amazon съди Пентагона за 10 млрд. долара


"Протестът е най-голямата акция на служители, откакто „Амазон“ заплаши да уволни работници за това, че се изказват за ролята на компанията в климатичната криза", заяви AECJ.

"Като работници на “Амазон“ ние сме отговорни не само за успеха на компанията, но и за нейното въздействие. Наша морална отговорност е да дадем гласност и промените в комуникационната политика ни възпрепятстват да упражняваме тази отговорност", каза Сара Трейси, инженер по разработката на софтуера в “Амазон“.
 


„Амазон“ има близо 650 000 постоянни служители в края на 2018 г., според годишния доклад на компанията.

Саудитският принц хакнал телефона на Джеф Безос?

Околната среда и изменението на климата бяха в центъра на много от публикациите в неделя, но „Амазон“ беше критикувана и за други дейности, като предоставяне на възможности за изкуствен интелект на компании от петролния сектор.

Компанията често е критикувана заради въглеродните си емисии поради високата консумация на енергия за огромните си сървъри. Тя е изградила своя успех и на гърба на огромна логистична мрежа за автомобилен транспорт, за да осигури бързи доставки, което генерира много парникови газове, основният виновник за изменението на климата.

Саудитска Арабия отрича да е хаквала телефона на Джеф Безос

Основателят на „Амазон“ Джеф Безос на 19 септември миналата година пое публични ангажименти за опазване на околната среда, като по-специално обеща, че фирмата ще бъде неутрална по отношение на въглеродните емисии до 2040 г.

Съпричастнтие служители заявиха, че това е недостатъчно и „Амазон“ трябва да се стреми към тази цел до 2030 г.
БГНЕС