Джеф Безос
Джеф Безос / Gulliver/Getty Images
Двама служители на ООН твърдят, че има достатъчно доказателства за хакерска атака от страна на Саудитска Арабия на основателя на „Амазон“ Джеф Безос. Те настояват както кралството, така и Съединените щати, да проведат разследване, пише "Гардиън".

Длъжностните лица на Организацията на обединените нации планират да направят публично изявление, в което да оповестят доклад, поръчан от екипа по сигурността на Безос. Той заключава, че телефонът му е бил хакнат вероятно със заразено видео, изпратено от акаунт в WhatsApp, принадлежащ на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Джеф Безос отново оглави списъка на най-богатите хора в света

 


Докладът на „FTI Consulting“ заключава, че огромни количества данни са изтекли от телефона на Безос около месец след споделянето на видеоклипа в средата на 2018 г. Външни експерти, консултирани от ООН, се съгласиха, че доказателствата са достатъчно силни, за да гарантират пълно разследване на казуса.

Годеницата на Хашоги призова смъртните присъди за убийството му да не се изпълняват


Докладът най-вероятно ще влоши отношенията между най-богатия човек в света и кралството на фона на напрежението след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г., който пишеше за притежавания от Безос „Вашингтон пост“.

Американското посолство на Саудитска Арабия реагира на новината за доклада обаче с доза скептицизъм.

„Последните съобщения в медиите, които предполагат, че кралството стои зад хакването на телефона на г-н Джеф Безос, са абсурдни. Призоваваме за разследване на тези твърдения, за да можем да извадим всички факти”, се казва в съобщение, публикувано в Twitter.
БГНЕС