/ iStock/Getty Images
Япония достигна един милион случая на коронавирус, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. Страната полагаше усилия да задържи разпространението на варианта Делта, но инфекциите в олимпийския домакин Токио и други градове нараснаха.

Новите случаи в Токио са 4515, след като вчера бяха регистрирани рекордните 5042 инфекции. В съседната, многолюдна префектура Канагава, случаите нараснаха до повече от 2000, което е четирикратно увеличение за по-малко от две седмици.

Инфекциите в Осака, най-големия град в западната част на страната, също се повишиха до рекордните 1310, знак, че патогенът бързо се разпространява извън Токио.

Общият брой на случаите от началото на пандемията миналата година достигна над един милион, което поставя петно върху ранните успехи на страната при овладяването на болестта.

Въпреки че заразата изглежда бързо се разпространява от столицата към другите региони, премиерът Йошихиде Суга изрази предпазливост по повод разширяване на извънредното положение до цялата държава.

"Трябва да вземем предвид местните условия. Всеки регион може да предприеме свои собствени стъпки", каза Суга пред репортери в Хирошима, където присъства на церемония по повод на 76-годишнината от атомната бомбардировка.

Влошаващата се здравна криза вероятно ще окаже натиск върху Суга преди изборите, които трябва да се проведат най-късно през октомври.

Суга добави, че всяко решение дали ще се допуснат зрители на Параолимпийските игри, насрочени за 24 август - 5 септември, ще бъде взето след края на Олимпиадата на 8 август.

Суга отново подчерта, че не мисли, че провеждането на игрите е допринесло за нарастващите инфекции.
БТА