Броят на жертвите на вчерашното терористично нападение във Виена нарасна на четири, заяви пред австрийската агенция АПА министърът на вътрешните работи Карл Нехамер, цитиран от ДПА. В болници са още 15 ранени. Шест от тях са в тежко състояние. По информация на българското Министерство на външните работи, сред пострадалите няма български граждани. Нападателят беше застрелян снощи от полицията, но по последни данни той не е бил сам. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви категорично, че става въпрос за терористичен акт.

Виена стана обект на терористична атака в понеделник вечерта. В центъра на австрийската столица около 20:00 часа местно време прозвучаха изстрели - на прицел бяха взети шест места в центъра. Стрелбата бе открита и в близост до синагога в централната част на града, но силите на реда не могат все още да потвърдят дали именно тя е била обект на атаката. 

Нападенията станаха няколко часа преди влизането в сила на нова национална изолация в Австрия заради пандемията и много хора са били навън по улиците.

Нощен терор: Стрелба и жертви в центъра на Виена, няма данни за пострадали българи (ВИДЕО)

По последна информация извършителят на нападенията е 20-годишен мъж. Той е лежал в затвора за опит да замине за Сирия, за да се присъедини към джихадистката групировка "Ислямска държава", обяви вътрешното министерство на Австрия, цитирано от Ройтерс. Ведомството потвърди съобщение на австрийската агенция АПА, че през април 2019 г. мъжът е получил присъда от 22 месеца. Той е бил освободен предсрочно през декември същата година поради младежката си възраст, се казва в съобщението, което цитира думи на министъра на вътрешните работи Карл Нехамер.

Стрелецът е гражданин на Австрия и Северна Македония. Полицията е влязла в 15 жилища и е задържала няколко души, свързани със заподозрения, каза още Нехамер.

Преди нападението той е публикувал няколко снимки в Инстаграм, на които държи автомат, мачете и пистолет. Освен това е полага клетва за вярност към главатаря на Ислямска държава, пише австрийският сайт „ое24”. Според информация на изданието, мъжът има криминално досие. Твърди се, че е обявил в мрежата намерението си да извърши атентата. 

Както съобщи министърът на вътрешните работи Карл Нехамер, атентаторът е бил опасан с експлозиви, автомат, пистолет и мачете, „за да извърши тази гнусна атака срещу невинни граждани”. Министърът подчерта, че убитият от службите за бързо реагиране (WEGA) атентатор без съмнение е бил привърженик на радикалната ислямистка терористична групировка Ислямска държава. На 25 април 2019 г. е бил осъден на 22 месеца затвор за опит да замине за Сирия, за да се присъедини към ИД.

На 5 декември е освободен условно предсрочно. 

Застреляният въоръжен нападател е роден и израснал в града, и е бил в регистрите на австрийското контраразузнаване като един от 90-тте австрийски ислямисти, пожелали да заминат за Сирия, съобщи в "Туитър" главният редактор на виенското списание "Фалтер" Флориан Клент, цитиран от Ройтерс. Без да посочва източника на информацията, Кленк твърди, че нападателят Куртин С. има "албански корени", а родителите му са от Северна Македония. Полицията е смятала, че той не е способен да планира атака във Виена, добавя журналистът.

Тридневен траур в Австрия след терористичното нападение

Междувременно полицията заяви, че допуска, че става въпрос за повече от един извършител, тъй като е имало нападения в шест различни точки в центъра на града. Според съобщението на вътрешния министър Карл Нехамер, извършителите са носели автомати. 

Полицията моли гражданите да останат по домовете си, училищните занятия във Виена за днес са отменени. Силите на реда оценяват ситуацията като неясна. Полицията настоява гражданите да не постват видеоклипове в социалните мрежи, а който разполага с такива се приканва да се свърже с органите на реда и да им ги предостави. Армията се е включила също в помощ на полицията и поема охраната на различни обекти.

Късно снощи вицеканцлерът Вернер Коглер нарече случилото се „шокиращ терор“. В профила си в Туитър той помоли виенчани да останат по домовете си и да следват инструкциите на службите за спешна помощ.

Терористична организация пое отговорността за атентата във Виена (СНИМКИ)


Федералният президент Александър Ван дер Белен също изрази дълбока загриженост за терористичната атака. „Нашите мисли и съболезнования се отправят към жертвите, ранените и техните семейства“, написа Ван дер Белен в Туитър. "Ще защитим заедно и решително нашата свобода и демокрация с всички средства", подчерта федералният президент. Ван дер Белен благодари на чуждите държавни и правителствени ръководители от името на републиката за изразената подкрепа. Той също така благодари на всички полицаи, медицински екипи и въоръжени сили, "които се ангажират да защитят нашата демокрация и свобода, като излагат живота си на риск".

„Ние, германците, оставаме солидарни и съпричастни с нашите австрийски приятели. Ислямисткият терор е наш общ враг. Битката срещу тези убийци и техните подбудители е наша обща битка”, написа в Туитър канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Съболезнования до пострадалите и техните близки изпрати и премиерът на провинция Бавария Маркус Зьодер.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също изрази съпричастност към пострадалите от терористичния акт във Виена. „След поредния ужасяващ терористичен акт в Европа молитвите ни са с виенчани. Тези престъпни нападения срещу невинни хора трябва да спрат. САЩ застава заедно с Австрия, Франция и цяла Европа в битката срещу терористите, включително радикални ислямски терористи “, написа в профила си в Туитър държавният глава.

Тази сутрин от ислямската общност в Австрия заявиха, че са „разтърсени” от терористичния акт във Виена. „В този момент мислите ни са със засегнатите, техните семейства и службите за спешна помощ”, се казва в изявление, публикувано във Фейсбук.

Българският премиер Бойко Борисов също изрази подкрепата си към австрийския народ и канцлера Себастиан Курц. „ Важно е в такива моменти да бъдем единни и заедно да дадем отпор на насилието и терора!", написа той във Фейсбук. 
БТА, БГНЕС