/ ThinkStock/Getty Images
Крадци ограбиха музея на източногерманската тайна полиция в Берлин.

Престъпниците са нахлули с взлом в берлинския музей на Щази, който представя експонати на тайната полиция в Източна Германия, като са си тръгнали със златни бижута и колекционерски медали, съобщиха властите днес, дни след грандиозната кражба на диаманти в Дрезден, съобщиха от АФП, цитирани от БГНЕС.

Разбойниците нахлули през прозорец на първия етаж, "разбили няколко витрини и откраднали медали и бижута", се казва в изявление на полицията.

Те не са разкрити до момента.

Времето на нападението не е ясно, но служител на музея открил ограбените витрини в изложбените зали тази сутрин.

Директорът на музея Йорг Дриселман каза, че сред взетите медали са златен патриотичен орден за заслуги, орден „Карл Маркс” - най-високата чест, присъждана в бившата комунистическа Източна Германия и орден „Ленин”.

Ударът на века: "Бандата на Оушън" открадна безценни диаманти, рубини и изумруди

Откраднатите бижута включват пръстени и часовници, каза той.

Предметите са конфискувани от Щази от частни лица.

След краха на комунистическия режим много предмети бяха върнати на техните собственици. Но някои, които останаха непоискани, бяха изложени в музея на Щази като част от неговата изложбена експозиция.

"Това не са огромни съкровища. Но ние сме музей на историята и не очаквахме хората да нахлуят", каза директорът на музея.

Последният грабеж се нажежи обществото в Германия след кражбата на диаманти от Дрезденския кралски дворец на 25 ноември.

49-каратов диамант задигнали обирджиите в Дрезден

Полицията все още търси четиримата заподозрени и предложи половин милион евро като награда за информация, водеща до арест или откриване на откраднатото.

През 2017 г. 100-килограмова 24-каратова гигантска златна монета беше открадната от берлинския музей Боде.

Монетата никога не е била открита и нарастват опасенията, че дрезденските съкровища също ще останат изгубени завинаги.

Потресена от загубата, германският министър на културата Моника Грютерс тази седмица призова за национална конференция за музейната сигурност.
БГНЕС