/ БГНЕС
49-каратов диамант е сред скъпоценностите, откраднати по време на впечатляващия обир в музея "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден в понеделник, оповести дирекцията му, цитирана от Франс прес и ДПА.

Крадците, които все още се търсят, са отмъкнали предмети, украсени с общо няколкостотин диаманта, уточни говорител на музея.

Камера засне обира на века, показаха откраднатите бижута (СНИМКИ/ВИДЕО)

Откраднати са 11 предмета и отделни части от други 3 експоната. Откраднатият Бял диамант на Саксония е сред скъпоценните камъни в колекцията на Август II Силни, крал на Полша и курфюрст на Саксония в периода 1694-1733 г. Диамантът с тегло почти 50 карата бил купен от него през февруари 1728 г. за баснословната тогава сума от 200 хиляди талера, се казва в информация на сайта на музея. Дирекцията му окачестви откраднатите предмети като безценни от историческа и културна гледна точка.

"Става въпрос за кражба на висококачествен скъпоценен камък - заяви експертът Тобиас Корминд. - Чистотата му не е известна, но потенциалната му цена е 10-12 милиона долара."

Откраднаха антични бижута за милиард евро от музей в Дрезден

Сред откраднатите експонати са също огърлица с диаманти на кралица Амалия-Августа Баварска и носена на гръдния й кош панделка с фльонга, украсена с над 600 диаманта.

Полицията издирва четирима заподозрени
БТА