След 11/9 ЦРУ вербувало затворници от Гуантанамо срещу терористите
След 11/9 ЦРУ вербувало затворници от Гуантанамо срещу терористите / Gulliver/Getty Images

В първите години след 11 септември 2001 година Централното разузнавателно управление (ЦРУ) вербувало затворници от Гуантанамо като двойни агенти, които после пращало у дома да съдействат на САЩ при ликвидирането на терористи, твърдят бивши и настоящи висши американски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

ЦРУ обещавало на вербуваните свобода, безопасност за семействата им и милиони долари от тайни сметки на управлението. Начинанието обаче било рисковано, тъй като някои затворници можело внезапно да се отметнат от сделката и да започнат да убиват американци. За ЦРУ обаче това бил приемлив риск.

Докато правителството използвало терористичната заплаха, за да оправдае вкарването на хора в затвора за неопределено време, в същото време освобождавало опасни лица от затвора, за да работят за ЦРУ, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Програмата продължила до 2006 година Някои от вербуваните затворници действително помогнали на ЦРУ да открият и ликвидират много висши представители на Ал Кайда, други обаче престанали да предават обещаната информация и ЦРУ изгубило връзка с тях.

Според източниците на АП десетки затворници били проучени, но само неколцина души от различни страни станали шпиони, подписвайки договор да работят за ЦРУ.

Говорителят на ЦРУ Дийн Бойд отказа коментар.

Специалният затвор в американската база Гуантанамо в Куба е създаден след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 година Понастоящем в затвора има около 160 души, припомня ИТАР-ТАСС.