Сирийският град Дума след бомбардировки през април
Сирийският град Дума след бомбардировки през април / БГНЕС
Сирийското външно министерство заяви, че категорично отхвърля публикуван миналата седмица доклад на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), в който се казва, че съдържащо хлор токсично вещество е било използвано в атака над държания от бунтовници град Дума през април 2018 г., предадоха Ройтерс и Франс прес.
 
"Сирия категорично отхвърля изводите на екипа, изготвил доклада. Този доклад с нищо не се различава от предишните, които бяха пълни с явно изопачаване на фактите", се казва в изявление на сирийското външно министерство, цитирано от държавната агенция САНА.

ОЗХО потвърди използването на хлор при нападение в Сирия през 2018 г.
 
В доклада на ОЗХО не се посочва кой може да е извършил тази атака, тъй като тогава това не беше в правомощията на тази организация.
 
Говорител на сирийското външно министерство призова страните членки на ОЗХО да осъдят подобни "погрешни и ненадеждни доклади" и обвини организацията в предубеденост.

Най-кървавият атентат през 2017 г. е отнел живота на 587 души
 
Той обвини и разследващият екип в пристрастност, защото "са отрекли, че терористични групировки притежават токсични химични продукти, въпреки че такива продукти са намирани в складове на тези групировки". Сирийският режим нарича "терористи" бунтовнически групи.
 
На 7 април 2018 г. спасители на бунтовническа територия и НПО "Сирийско-американско медицинско дружество" заявиха, че над 40 души са били убити в химическа атака в Дума и обвиниха сирийския режим за нападението.
БТА