/ БГНЕС
По-малко загинали при терористични атаки през 2017 г., сочи доклад
Броят на загиналите при терористични нападения в света през 2017 г. е спаднал с 27 на сто спрямо предходната година. Това сочи докладът "Глобален индекс на тероризма", публикуван от Института за икономика и мир, предаде Франс прес. През 2017 при терористични атаки са загинали 18 814 души.

Жертвите на тероризма намаляват за трета година поред след върховата стойност от 2014 г., уточнява мозъчният център, базиран в Сидни, който проучва данни, събрани от Университета на Мериленд в САЩ.

2016: Броят на убитите в терористични атаки е намалял

Убитите от терористи в Западна Европа са доста по-малко отпреди - 81 за 2017 при 168 през 2016 г. Предварителните цифри за 2018 г. показват, че тази тенденция ще се задържи - под 10 смъртни случая са регистрирани в Западна Европа от януари до октомври, се казва в доклада.

Терористичната групировка "Ислямска държава" почти е изгубила привлекателност заради военните си поражения и намалелите възможности за организиране на атентати в Европа, отбелязва Стив Килела, оглавяващ Института за икономика и мир.

атентат църква Египет
БГНЕС

"Увеличените възможности на антитерористите в съчетание с най-добрите техники за проследяване" също са допринесли според него за сериозния спад в броя на жертвите на тероризма в Европа.

В пет страни - Афганистан, Ирак, Нигерия, Сомалия и Сирия, са регистрирани по над хиляда убити през 2017 г., а в други 19 държави - по над сто, се посочва в документа.

джихадисти терористи
Thinkstock/Getty Images

През 2017 г. най-силно е пострадал от тероризма Афганистан с 434 нападения срещу полицаи и военни и още 256 - срещу цивилни. През 2016 г. най-силно засегнатата страна бе Ирак, напомня АФП.

ИД си е останала през 2017 г. групировката, убила най-много хора, при все че броят на предполагаемите ѝ жертви е спаднал с 52 на сто спрямо предходната година, констатират аналитиците.

2017: Атентат в Египет отне живота на стотици хора

Най-кръвопролитният атентат е бил извършен през 2017 г. от сомалийските, свързани с Ал Кайда милиции, шебаб - атака с кола бомба срещу хотел стана причина за смъртта на 587 души, напомнят авторите на доклада. Следва Египет с нападението на ИД срещу джамия на Синайския полуостров, когато имаше 311 убити и 122 ранени.

Терористичните актове в световен мащаб намаляват

Анализаторите обръщат внимание, че в Северна Америка и Западна Европа се засилва "крайнодесният политически тероризъм", станал причина за смъртта на 17 души през 2017 г. при нулев показател четири години преди това.
БТА