/ ThinkStock/Getty Images
Експерт: Примитивното „те ни бият и ние ще ги бием” не помага в борбата с тероризма
93990
Експерт: Примитивното „те ни бият и ние ще ги бием” не помага в борбата с тероризма
  • Експерт: Примитивното „те ни бият и ние ще ги бием” не помага в борбата с тероризма
Терористичните атаки, които станаха част от ежедневието ни са червена лампа  за политиците. Решението на проблема „тероризъм”  преминава и през взаимната търпимост, при която големите сили също трябва да отстъпят. Това заяви в ефира на „Дарик” експертът по национална сигурност проф. Димитър Йончев.

Ирански дипломат: Ако огънят на тероризма продължи, всички ще изгорят

По думите му реакция от примитивен тип „те ни бият и ние ще ги бием” и използването на силови методи от миналото само изострят неравновесието и задълбочават проблема. Когато една локална култура бъде притисната, тя търси равновесие и когато не може да го направи по приемлив начин, стига до крайности, коментира още проф. Йончев.

Средствата за тероризъм стават безумно прости, твърди експерт

"Светът е изправен пред страхотно предизвикателство-как да бъдем равновесие с култури и общности, които не понасяме. Тук са необходими много цивилизовани усилия. И децата знаят, че около 70 години САЩ и Русия имат тотално влияние в Близкия Изток. Ако в Сирия не се реши въпросът, ще бъде в наша вреда", посочи експертът. По негови думи САЩ и Русия трябва да изградят доверие помежду си.

Лидерите на Г-7 подписаха декларация за борба с тероризма

"Самият тероризъм, който ни мъчи в момента, не е този, който Европа познава от предишните векове. Основното е голямата политика да се въздържа от неправомерни действия, да се търсят решения, които да позволят и на другата страна да намира място за фундаменталните си нужди. Иначе не мога да си обясня как може да продължим ако има хора, които са така мотивирани да посягат на живота си, за да защитят нещо, което не могат да упражняват", допълни проф. Йончев. Експертът е категоричен, че атентатите са жълт картон или червена лампа и изискват решителни, нов тип политики.