/ netinfo
Няма пряка опасност от терористична атака в България
За момента няма пряка опасност от терористична атака в България. Проблемите могат да дойдат веднъж на база мигрантите, ако останат за дълго в страната и сред тях да има подготвени терористи или от предварително обработени в крайния ислям наши мюсюлмански общности. Това каза пред БТА Ангел Стоев, доктор по международен тероризъм и проблемите на противопоставянето и бивш директор на ДАНС в Пловдив.
 
Разширяващата се ислямизация е опасна за културната идентичност в Европа

По отношение на първата теза Стоев смята, че с мигрантите не могат да влязат кой знае колко потенциални терористи и при добра работа на специалните служби няма да се допусне терористичен акт. Опасността, според него обаче може да дойде от наши мюсюлмански общности, подготвени в идеологически план от мисионери на крайния ислям, които после да отидат в чужбина и там да бъдат допълнително обработени и после върнати в страната, за да извършат терористичен акт.
 
Демокрацията в бившите френски колонии довела радикалния ислям в Европа

Тероризмът е начин, чрез който можеш да отговориш на военни действия, като на практика нанасяш на обществото същите поражения, но на места, където не се водят такива и с това да се предизвика паника, коментира той. Население, на чиято територия се водят военни действия има някакъв стрес, уплах, но само там. Докато при тероризма цялото общество е в страх, защото не знаеш кога, къде и какво ще стане. В Манчестър се случва нещо, следва Лондон, а утре може да бъде всеки друг град във всяка една точка на планетата и тази неизвестност поражда много по-големи страхове на хората и то в по-дълъг срок, твърди Стоев.
 
Терор в Манчестър: 22 загинали при взрив на концерт на Ариана Гранде (СНИМКИ/ВИДЕО)

По думите му и средствата за извършване на тероризъм изминават своя еволюционен път и стават безумно прости - вече на са необходими експлозиви, познания за свързването им в бомба - достатъчно е да имаш автомобил, кола и дори най-обикновен нож. И това е още по-страшното, защото човек трябва непрекъснато да се озърта къде ходи, какво и кой е около него. Трябва да се пазиш от всеки и така обществото започва да живее в постоянен страх, коментира Стоев.
 
Той смята, че за да има добра превенция трябва да има много добро сътрудничество между институциите и Главното мюфтийство. С него трябва да се работи много сериозно, тъй като и то понякога се поддава на натиск от страна на мисионери, които идват с парите си. "Ние трябва да спрем тази ислямска пропаганда да не стига до нашите мюсюлмани, но това не може да бъде задача само на специалните служби, а и на Главното мюфтийство, което да си обучава вярващите в истинския, правия ислям и да не допуска влизането на реакционни мисионери", коментира Стоев.
 
Към 2050 година мюсюлманите в света ще са колкото християните

В заключение експертът добави, че екстремисткото мислене е типично за хората като такива и няма значение какви убеждения изповядват. В момента ислямизмът е в някакво настъпление и затова към мюсюлманите се насочва пропагандата. Не трябва, по думите му, да се тръгва и на противопоставяне на двете религии, защото тогава ще се намерят и между християните хора, които ще бъдат екстремисти, след това и терористи, и ще тръгнат да избиват ислямските терористи и ще се стигне до религиозна война.
БТА