Гледат делото срещу трима сирийци, обвинени в тероризъм
Гледат делото срещу трима сирийци, обвинени в тероризъм / Sofia Photo Agency, архив

Специализираният съд ще заседава срещу тримата сирийци, обвинени в тероризъм.

Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим са изправени пред Спецнаказателния български съд за тероризъм, след като бяха арестувани през февруари м.г.

Обвинени са в това, че на 7 февруари 2016 г., като граждани на Сирия, с цел да участват като членове на терористични организации, са влезли на територията на България през границата ни с Гърция. Тримата са съответно на 20, 22 и 25 години и са получили статут на бежанци в Германия.

Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу трима сирийци за тероризъм

У нас те се отправили към гранична пирамида № 315, където да преминат през българо-турската граница. По същото време служител на "Гранична полиция" водел наблюдение с термовизионна камера на района. Той забелязал придвижването им и изпратил граничен наряд да ги задържи. Въпреки направения от тях опит да преминат нелегално границата ни с Турция, били задържани.

Съдът разпита граничните полицаи, които ги задържа, през ноември. От разпита тогава стана ясно, че тримата сирийци криели германски паспорти в обувките си. Беше разпитан и свидетел с тайна самоличност, който даде показания в посока каква е целта на пътуването на тримата подсъдими.