/ ThinkStock/Getty Images
Тероризмът вече е проблем на целия свят
93893
Тероризмът вече е проблем на целия свят
  • Тероризмът вече е проблем на целия свят
Тероризмът вече е проблем на целия свят и няма рецепта как да му се противодейства, заяви в интервю за „Дарик”  посланикът на Иран у нас Хасан Дотаги. Международната среда вече е различна и тероризмът се превърна в  проблем на целия свят. Зад атаките стоят екстремистки идеологии, коментира той.   

Два атентата в Иран, Ислямска държава пое отговорността (СНИМКИ)

"Тези екстремистки идеологии не са проблем само на Иран. Те не признават нито Техеран, нито Лондон, нито Брюксел, нито Манчестър-случва се навсякъде и вече е световна грижа. Не можем да напишем рецепта срещу това, но всички трябва да осъдят тероризма, защото, ако този огън продължи по същия начин, всички ще изгорят", посочи дипломатът.

Иран обвини Саудитска Арабия за атаките, закани се да отмъсти на терористите

Посланик Дотаги каза още, че след атентата, извършен от Ислямска държава в Техеран, при който загинаха 17 души, а над 50 бяха ранени, страната му е получила съчувствие от много държави. Позицията на  американския президент  Доналд Тръм за атентата, който заяви,  че Иран подкрепя тероризма, затова страната е станала жертва на тероризъм, посланик Хасан Дотаги коментира така: "За съжаление, позицията, която заеха конкретни американски държавници, огорчиха моя народ. Те не отразиха ясен анализ от случилото се в Техеран. Това е причина тази стена на недоверие между нас и Америка да продължи съществуването си".

Иран определи като "отвратителна" реакцията на Тръмп след атентатите

Според посланик Хасан Дотаги отношенията между Иран и България се развиват успешно. България изнася за Иран 57 вида стоки, Иран внася у нас 34. Стокообменът между двете страни  от началото на годината се е увеличил многократно. Развиват се и отношенията ни в областта на енергетиката, като скоро предстои създаването на междудържавна енергийна комисия.