Две атаки бяха извършени срещу сградата на иранския парламент и мавзолея на аятолах Хомейни.
Две атаки бяха извършени срещу сградата на иранския парламент и мавзолея на аятолах Хомейни. / БГНЕС
Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) - елитна военна иранска част - обвини Саудитска Арабия за днешните атаки в Техеран и се закани Иран да отмъсти на "терористите", предаде Ройтерс.

12 души бяха убити и 43 -ма ранени при нападенията срещу иранския парламент и мавзолея на основателя на Ислямската република аятолах Хомейни. Отговорност за атаките срещу шиитски Иран пое сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" (ИД).

Вижте повече за атентатите в Иран тук

Заместник-командващият КГИР бригаден генерал Хосейн Салами обеща Иран да отмъсти на ИД и нейните съюзници. "Не се съмнявайте, че ще отмъстим за днешните атаки в Техеран - на терористите и на техните помощници и поддръжници", подчерта той.

В изявление елитната иранска военна част, чиято основна задача е да защитава режима в Техеран, отбелязва, че "е доказала в миналото, че отмъщава за всяка невинна кръв, пролята" в Иран.

КГИР казва, че Саудитска Арабия стои зад днешните нападения. "Тази терористична атака бе извършена само седмица след срещата между президента на САЩ (Доналд Тръмп) и назадничавите (саудитски) лидери, които подкрепят терористите. Фактът, че "Ислямска държава" пое отговорността, доказва, че те са били замесени в това брутално нападение", се казва още в текста. Това са първите атаки на иранска територия, отговорност за които поема джихадистката групировка. 
БТА