Най-малко 12 души бяха убити, а 39 пострадаха при нападения срещу парламента в Техеран и мавзолея на идейния ръководител на Ислямската революция в Иран - Рухолах Хомейни.

Четирима нападатели щурмуваха парламента в Техеран, a един от тях се взриви, след като специалните части нахлуха в сградата. Други нападатели стреляха в гробницата на Рухолах Хомейни и един от тях, според медиите жена, също се взриви.

БГНЕС

Според ирански депутати нападателите са били въоръжени с автомати "Калашников" и пистолети. Появиха се и непотвърдени съобщения за взети заложници. По–късно държавните медии съобщиха, че ситуацията в Техеран е овладяна.

Иран обвини Саудитска Арабия за атаките, закани се да отмъсти на терористите

Отговорност за нападенията пое "Ислямска държава". Държавната информационна агенция ИРНА отбелязва, че "Ислямска държава" за първи път поема отговорност за атака на иранска територия.
От терористичната групировка публикуваха чрез своята агенция „Амак" видео, което показва терористичната атака вътре в иранския парламент. Очевидно заснет от нападателите, краткият клип показва раненото или мъртво тяло на човек в бизнес облекло, лежащ на пода, докато над него минава човек с пушка. Чува се също как когато стрелят, терористите крещят на арабски език, а не на фарси.

"О, Господи, благодаря ... Смятате ли, че ще си тръгнем? Не, ще останем. Такава е Божията воля".

БГНЕС

„Стояхме тук. Чухме как полицаят казва, че петима души са влезли в парламента и са започнали да стрелят. Дори видяхме един от тях, прострелян в сърцето. Те го поставиха на носилка и го откараха в болница“, разказа жител на Техеран, който по време на атаката в парламента е бил близо до сградата.

Няма данни за пострадали български граждани при атаките в иранската столица Техеран, съобщиха от Министерство на външните работи. От там уточниха, че няма непосредствена заплаха за служителите в българското посолство в Ислямската република.

БГНЕС

Иранското министерство на разузнаването съобщи, че членовете на трета терористична клетка са били задържани, преди да проведат нападение.

Атаките идват няколко дни след годишнината от смъртта на Хомейни, на която представители на властите и чужди посланици посещават мемориала.

Аятолах Рухолах Хомейни бе лидер на Ислямската революция от 1979 година, която доведе до края на 35 годишното управление на шах Мохамед Реза Пахлави.

БГНЕС