Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи остри критики срещу Иран през първия ден от посещението си в Израел, но заяви, че съвпадението на интересите на арабските страни и Израел по отношение на Ислямската република и екстремизма представлява "рядка възможност", предаде Франс прес.
 
"САЩ и Израел могат да заявят единодушно, че Иран никога не трябва да има ядрено оръжие, никога, и трябва да спре финансирането, обучаването и въоръжаването на терористи и милиции", заяви Тръмп часове след пристигането си в Израел. "Той трябва да спре незабавно", добави Тръмп в кратка реч след среща с израелския президент Реувен Ривлин, три дни след преизбирането на умерения ирански президент Хасан Рохани.
 
Въпреки, че според Рохани иранците са избрали "разбирателство със света", той веднага беше подложен на натиск от САЩ.

Доналд Тръмп в Израел
БГНЕС

Израел е изключително притеснен от влиянието на Иран, ядрената му дейност и подкрепата му за организации като ливанската Хизбула. Израел е силно притеснен и от изявленията на Иран, който обещава да го премахне от картата и смята, че ще стане мишена, ако Иран се сдобие с атомна бомба.
 
"За да можем да мечтаем, трябва да можем да сме сигурни, че Иран ще е далеч, далеч от нашите граници, далеч от Сирия, далеч от Ливан", заяви Ривлин пред Тръмп.
 
Веднага щом пристигна с първия пряк полет между Саудитска Арабия и Израел, Тръмп възхвали "неразрушимите връзки" между Израел и САЩ.

Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху
БГНЕС

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства промяната в политиката на САЩ към Иран при президента Доналд Тръмп, като заяви, че тя може да донесе мир в Близкия изток, предаде ДПА.
 
"Общите опасности могат да превърнат враговете в партньори. Ето защо ние виждаме нещо ново и потенциално много обещаващо", каза Нетаняху в своята резиденция в Ерусалим на прием в чест на Тръмп.
 
Израелският премиер отбеляза, че "за първи път от много години, и в моя живот, аз виждам потенциал за промяна". Той нарече промените в политиката на САЩ към Иран при Тръмп "обнадеждаващи знаци, че мирът може да е постижим в Близкия изток".
 
Нетаняху приветства "затвърждаването на лидерската роля на (Съединените щати) в (региона)" и благодари на американския президент за твърдата му позиция към Иран и за това, че е сплотил арабските съседи на Израел пред един общ враг.
 
"Уверен съм, че (Израел и САЩ) заедно могат да спрат иранския марш на агресия и терор в (Близкия изток) и да провалят плановете на Иран да се сдобие с ядрено оръжие", подчерта той, цитиран от ТАСС.

Доналд Тръмп и Бенямин Нетаняху
БГНЕС

След срещата на арабските лидери в Саудитска Арабия и преди срещите на НАТО и Г-7, които са насрочени за идните дни, президентът на САЩ посочи, че има сериозно съвпадане на интереси в борбата срещу екстремизма. Според него то дава "рядка възможност" за постигане на мир в региона.
 
"Вашите арабски съседи все повече си дават сметка, че имат обща кауза с вас, изправени пред заплахата, която представлява Иран", заяви Тръмп. Той даде ясно да се разбере, че това е и възможност за търсене на решение на израелско-палестинския конфликт.
 
"Мога да ви кажа, че бихме искали да видим Израел и палестинците да сключат мир", каза президентът на САЩ.
 
Още преди пристигането си в Израел Тръмп обяви намерение един ден да председателства подписването на мирно споразумение между израелци и палестинци.

Доналд Тръмп
БГНЕС

Днес президентът на САЩ посети катедрала "Свето Възкресение" (Храма "Гроб Господен"), най-святото за християните място. След това той отиде до Стената на плача, най-свещеното място за молитви за евреите. Така той стана първият действащ президент на САЩ, посетил Стената на плача. Там не беше придружаван от израелски лидери. Над Стената на плача се намира Площада на джамиите, третото най-свещено място за исляма. Трите места се намират в палестинската източна част на Ерусалим, която Израел завладя през 1967 г. и анексира през 1980 г., припомня АФП.
БТА