Саудитският крал Салман
Саудитският крал Салман / БГНЕС
Силите, управляващи в Иран, представляват "върха на копието на световния тероризъм", заяви саудитският крал Салман, цитиран от Ройтерс и Франс прес, в реч по време на посещението на американския президент Доналд Тръмп в Рияд.
 
"Наша отговорност пред Бог и народа ни, както и пред целия свят, е да се изправим единни, за да преборим силите на злото и екстремизма, където и да се намират те. Иранският режим представлява върхът на копието на глобалния тероризъм от революцията на (аятолах Рухола) Хомейни насам", каза монархът в безпрецедентна атака срещу Иран.

Тръмп: Борбата с тероризма не е сблъсък между различните религии
 
Иранският режим подкрепя терористични групировки и движения като (ливанското шиитско движение) Хизбула, йеменските (шиитски бунтовници) хуси, а също "Ислямска държава", Ал Кайда и други, добави кралят.
 
Няма да имаме милост и ще приложим закона с цялата му сила върху всеки, което финансира тероризма, по какъвто и да било начин, добави крал Салман в предаваната по телевизията реч при откриването на среща на върха с участието на Тръмп и държавни ръководители от повече от 50 арабски и ислямски страни.

Тръмп с призив към мюсюлманите за борба срещу "терористите"

Саудитският крал заяви решимост за "елиминиране на групировката "Ислямска държава" и всички терористични организации, независимо от религията, вероизповедание или идеология", отбелязва Франс прес.
 
Саудитското кралство е сунитско, а Иран - шиитски. ИД и Ал Каида са сунитски радикални организации, уточнява АФП.
БТА