При първата си поява на международната сцена президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се захване с много рискована задача - да изнесе в Саудитска Арабия реч за исляма, съобщи АФП.
 
Първата задгранична обиколка на Тръмп започна от Саудитска Арабия (ВИДЕО)

Речта на Тръмп на арабско-ислямско-американската среща на върха ще включи призив към мюсюлманите да се обединят срещу заплахата от ислямските екстремисти, съобщи Ройтерс.
 
Тръмп е заповядал "кампания за унищожаване" на джихадистите в Ирак и Сирия

В днешната си реч той ще се обърне към 50 мюсюлмански и арабски лидери и ще ги призове да прогонят "терористите" от религиозните си храмове. И въпреки че по време на кампанията Тръмп многократно изрече думите "радикален ислямски тероризъм", те не присъстват в черновата на днешната му реч, получена от АП.
 

БГНЕС


Съветниците му предварително го предупредиха да не използва емблематичния си израз от предизборната кампания "радикален ислямски тероризъм".

Мелания Тръмп пристигна в Саудитска Арабия без шал на главата (СНИМКИ)
 
Той предизвика гняв сред мюсюлманските общности като призова да бъде забранено на мюсюлмани да влизат в САЩ. Последвалият опит да забрани достъпа на граждани на седем мюсюлмански страни бе блокиран от американски съдилища.
БТА