/ Guliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заповядал провеждане на "кампания за унищожаване" на джихадистите в Ирак и Сирия, заяви вчера шефът на Пентагона Джеймс Матис, цитиран от АФП.

Тази "кампания за унищожаване" означава най-вече, че силите на международната антитерористична коалиция вече ще обкръжават позициите на "Ислямска държава", преди да ги атакуват, за да не могат джихадистите да избягат и да се прегрупират другаде, обясни Матис на пресконференция в Пентагона.

Пентагонът представи план за борба срещу "Ислямска държава"

"С две думи, нашето намерение е чуждестранните бойци да не се изплъзнат" или най-малкото да бъде силно ограничен броят на онези, които успеят да избягат, заяви Матис. Той изтъкна, че чуждестранните бойци "представляват стратегическа заплаха, ако се завърнат в Тунис, Куала Лумпур, Париж, Детройт или другаде".

Тактическото решение за обкръжаване преди атакуване е една от двете инициативи, предприети от Доналд Тръмп в рамките на плана за ускоряване на кампанията срещу ИД, който му беше връчен в края на февруари от Пентагона, уточни министърът на отбраната. Той добави, че другото решение на президента беше да делегира много повече правомощия на командващите операциите, за да бъде съкратен срокът за вземане на решения.

САЩ удариха Сирия (ВИДЕО/СНИМКИ)

Правителството на бившия президент Обама беше обвинявано, че упражнява контрол върху оперативните решения, които военните смятат, че са в техния ресор, отбелязва агенцията.
 

Guliver/Getty Images


Коалицията за борба с "Ислямска държава" неотдавна демонстрира, че не се колебае да нанася удари по бягащи джихадисти. Миналата седмица тя бомбардира бойци на ИД, които тъкмо бяха предали град Табка и близкия язовир в ръцете на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили. Джихадистите се бяха договорили със СДС да се изтеглят невредими, след като предадоха своите тежки оръжия и обезвредиха заложените от тях взривни устройства.

Русия прекъсва горещата линия за връзка с Пентагона

Международната коалиция бомбардира онези джихадисти, които не се бяха подсигурили, обграждайки се с цивилни при отстъплението си. Те "не бяха сключили сделка с нас", а само със Сирийските демократични сили, аргументира се тогава говорител на коалицията.
БТА