Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна днес с визита в Саудитска Арабия първата си задгранична обиколка, откакто встъпи в длъжност през януари, предаде АФП. Тръмп кацна в столицата Рияд, придружаван от първата дама на САЩ Мелания Тръмп и дъщеря си Иванка.
 
Съединените щати поддържат със Саудитска Арабия дългогодишни отношения, базиращи се на сътрудничество в областта на сигурността и на добива на петрол, припомня Франс прес. Двете държави установиха дипломатически връзки през 1940 г. по време на Втората световна война. Пет години след това тяхното партньорство бе затвърдено с историческата среща между саудитския крал Абдул Азиз бин Сауд и американския президент Франклин Рузвелт на борда на американския крайцер "Куинси".
 
Рейтингът на Тръмп пада стремглаво

Още в края на 30-те години на миналия век обаче откриването на големи залежи на петрол под пясъците на саудитската пустиня дадоха на монархията статут на жизненоважен партньор за бленуващите за "черно злато" Съединени щати, отбелязва АФП. Когато Кувейт бе превзет през 1990 г. от Ирак на Саддам Хюсеин, тогавашният американски президент Джордж Буш нареди операция "Пустинна буря". Тогава той използва американските въздушни бази в Саудитска Арабия и разположи хиляди американски военни в кралството.
 
Между двете страни имаше и периоди на напрежение в отношенията, в това число и след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, отговорност за които пое Ал Каида. 15 от 19-те нападатели, похитили четири американски пътнически самолета и врязали ги в Световния търговски център в Ню Йорк и в Пентагона във Вашингтон, бяха саудитци.

При атентатите загинаха 3000 души. Но атаките, извършени от 2003 г. срещу чужди граждани и саудитските сили за сигурност, превърнаха Рияд в солиден партньор на САЩ в борбата с Ал Кайда.
 
Тръмп: Жертва съм на най-големия лов на вещици в историята на САЩ

През 2014 г. саудитски самолети участваха в операциите на международната коалиция, ръководена от САЩ, която се бори срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия. През 2015 г. Саудитска Арабия оглави коалиция, която води военна кампания срещу шиитските бунтовници хуси в Йемен, за които се твърди, че имат връзки с Иран. Вашингтон осигурява на коалицията разузнавателни данни, бомби и презареждане във въздуха на самолетите. Но през декември администрацията на Барак Обама блокира продажбата на оръжия за Рияд заради опасения, че може да се използват срещу цивилни в Йемен.
 

Guliver/Getty Images


Саудитските власти бяха доволни, когато настъпи краят на ерата на Обама, който отказа да въвлече страната си във война срещу сирийския режим на Башар Асад и започна курс на отваряне към Иран, големия противник на Рияд. Те приветстваха горещо идването на власт на Тръмп, който "се превърна в проводник" на саудитските безпокойства пред "вредното" влияние на Иран.
 
Принц Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, който е саудитският министър на отбраната, бе първият чуждестранен гост в Белия дом след встъпването в длъжност на Тръмп. Директорът на ЦРУ Майк Помпейо и министрите на отбраната и на вътрешната сигурност на САЩ, Джеймс Матис и Джон Кели, един след друг посетиха Саудитска Арабия през последните месеци.
 
През 2016 г. износът на САЩ към Саудитска Арабия възлезе на 18 млрд. долара, а вносът - на 17 млрд. долара. В Рияд Тръмп ще бъде приет от крал Салман и ще участва в среща с лидерите на над 50 мюсюлмански държави.
 

Guliver/Getty Images


Американският президент обаче поема риск, като ще произнесе в саудитската столица реч за исляма, отбелязва АФП. "Ще призова (лидерите на мюсюлманските държави) да се борят срещу омразата и екстремизма" и ще представя "мирна визия" за исляма, каза Тръмп.
 
Как Белият дом опитва да подкопае разследването срещу Тръмп?

По време на първата си задгранична обиколка американският президент ще посети още Израел и Ватикана и ще има и участия в срещите на върха на НАТО в Брюксел и на Г-7 в Сицилия. В белгийската столица той ще разговаря също с лидерите на ЕС Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.
 
Белият дом определи обиколката на американския президент като историческа, като обърна внимание, че Тръмп ще се срещне с лидерите на трите големи монотеистични религии.
БТА