Бившият шеф ФБР Джеймс Коми
Бившият шеф ФБР Джеймс Коми / БГНЕС
Джеймс Коми се съгласи да свидетелства публично
Бившият директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ Джеймс Коми се е съгласил да даде показания пред комисията за разузнаването в Сената във връзка с разследванията за руска намеса в президентските избори в страната миналата година, предадоха световните агенции.
 
Републиканският председател на комисията Ричард Бър и най-високопоставеният демократ в нея, Марк Уорнър, съобщиха, че Коми ще свидетелства на открито заседание. Датата на изслушването все още не е определена, но то ще се състои след Деня на загиналите във войните, който тази година се пада на 29 май.
 
Тръмп: Жертва съм на най-големия лов на вещици в историята на САЩ

Бър каза, че иска да чуе мнението на Коми за ролята му в оформянето на оценката на американските разузнавателни агенции, че Русия се е намесила в президентските избори. Той изрази надежда, че показанията на бившия директор на ФБР ще дадат отговор на някои от въпросите, които са възникнали след внезапното му уволнение от президента Доналд Тръмп миналата седмица.
 
Представители на Белия дом дадоха различни и често противоречиви обяснения за отстраняването на Коми. Вчера в."Ню Йорк таймс" писа, че Тръмп е доверил на високопоставени руски представители миналата седмица, че е облекчил "големия натиск" върху себе си, като е уволнил директора на ФБР.
 

gettyimages.com


Бивш шеф на ФБР ще разследва има ли връзка между Тръмп и Русия

Американският ежедневник се позовава на писмено описание на срещата в Белия дом на 10 май между американския президент и руския министър на външните работи Сергей Лавров и посланика на Русия в Съединените щати Сергей Кисляк.
 
Тръмп нарекъл уволнения ден по-рано от него Коми "луд човек", който просто си е загубил ума. Бях подложен на голям натиск заради Русия, който намаля, казал още американският президент на двамата високопоставени руски представители по повод отстраняването на уволнението на шефа на ФБР.
 
Също вчера в."Вашингтон пост" пък писа, че високопоставен съветник в Белия дом, който е близък до Тръмп, представлява интерес за разследването за предполагаема намеса на Русия в президентските избори в Съединените щати.
 
Лавров се подигра с медиите в САЩ и ги оприличи с вестниците от съветско време

В отговор на медийните твърдения, говорителят на Белия дом Шон Спайсър отрече предизборният щаб на Доналд Тръмп да си е сътрудничил с Русия преди спечелените от него президентски избори в САЩ през ноември.
 

БГНЕС


"Като правеше демонстрации и политизира разследването за действията на Русия, Джеймс Коми създаде ненужен натиск върху нашата способност да установим контакт и преговаряме с Русия", каза Спайсър, коментирайки конкретно публикацията във вестник "Ню Йорк таймс". Той отбеляза, че разследването продължава и уволнението на Коми не го е прекратило.
 
Тръмп е категоричен: Няма никакъв сговор между предизборния му екип и Русия

Истинската история са изтичанията на "частни и строго поверителни разговори", подчерта Спайсър.
БТА