/ Thinkstockphotos
Общият брой на терористични актове в света през миналата година е намалял, както и техните жертви, като тенденцията продължава за втора поредна година. Това се казва в ежегодния доклад на американския Държавен департамент за терористичната заплаха в света.

Експерт: Примитивното „те ни бият и ние ще ги бием” не помага в борбата с тероризма

Както се посочва в текста от външното ведомство „общият брой на терористични актове през 2016 г. за сравнение с 2015 г. е намалял с 9%, а общото число на смъртните случаи, причинени от тях е спаднало с 13%“. Това се дължи най-вече на намаления брой нападения и съкращаване на случаите на загинали хора в Афганистан, Сирия, Нигерия, Пакистан и Йемен.

Ирански дипломат: Ако огънят на тероризма продължи, всички ще изгорят

Докладът също така посочва, че 26% от жертвите на терористични актове всъщност са самите им организатори. През 2015 г. този показател е възлизал на 24%. През цялата 2016 г. са били извършени 11 072 терористични акта, посочват от държавния департамент. Според данните те са отнели живота на над 25 600 души, а други 33 800 човека са били ранени. В същото време през миналата година общо 15 500 души са били похитени или взети за заложници от терористи.

Средствата за тероризъм стават безумно прости, твърди експерт

Докладът посочва също, че макар и терористични актове да са били извършени през миналата година в 104 държави, те продължават да са концентрирани в определени региони. Общо 55% от всички терористични нападения са извършени в пет страни – Ирак, Афганистан, Индия, Пакистан и Филипините. В същото време 75% от загиналите при подобни атаки са граждани на Ирак, Афганистан, Сирия, Нигерия и Пакистан.
БГНЕС