/ iStock/Getty Images
Училищата в Техеран получиха нареждане да затворят заради опасно високите нива на замърсяване на въздуха, което отново обхваща иранската столица, предаде Франс прес.

Губернаторът Анушираван Мохсени-Бандпей съобщи, че ще бъдат затворени детските градини, забавачките и началните училища в столицата, както и в окръзите Гарчак, Поишва и Варамин.
 


"Индексът на чистота на въздуха за Техеран показва нездравословни равнища за уязвимите групи" от населението, заяви Мохсени-Бандпей, цитиран от държавната агенция ИРНА.

Опасното замърсяване в Индия продължава


Средната концентрация на замърсяващи частици е 133 микрограма на кубически метър в Техеран и достига 150 микрограма в 10 района. Препоръчаните от Световната здравна организация нива на вредни частици във въздуха са максимум 25 микрограма на кубически метър средно за 24-часов период.

Издадени са нареждания децата, бременните жени, хората от третата възраст и страдащите от сърдечносъдови или дихателни болести да не излизат от дома си.

В Техеран много хора носеха респираторни маски в сутрешния пиков час по автобусните спирки в задръстените от коли улици в южната част на града.

Защо въздухът в Индия е по-мръсен от този в Китай?

Според представител на здравното министерство замърсяването причинява близо 30 000 смъртни случая годишно в Иран, който е с население 80 милиона души.

Всяка зима замърсяването на въздуха достига пикови стойности в Техеран, който е разположен на надморска височина между 1400 и 1800 метра, заради явлението термична инверсия, при което студеният въздух по високите места пречи на топлия и замърсен въздух да се отдели.

Според ирански медии замърсяването в Техеран, където задръстванията по пътищата са нещо обичайно, се дължи основно на отделяните автомобилни газове.
БТА