/ Gulliver/Getty Images
От 30-те града с най-мръсен въздух в света 22 са в Индия
Северната част на Индия отново се бори екстремни нива на замърсяване на въздуха. Пекин е световно известен с мръсния си въздух, но китайската столица не може дори да се приближи до положението в индийските градове или тези в Пакистан и Бангладеш. Защо това е така - отговорът на този въпрос потърси Би Би Си.

От 30-те града с най-мръсен въздух в света 22 са в Индия, сочат данните на ЕърВижуал (AirVisual), базирана в Швейцария група, която следи ситуацията с качеството на въздуха по света. Информацията им се потвърждава от измервания на Грийнпийс.

Мръсен въздух в Делхи: Спряха полети, затвориха училища (ВИДЕО)


Останалите 8 града, които допълват списъка, са в Пакистан, Бангладеш и Китай. Пекин не е сред тях. Китайската столица е чак на 122-о място в света по най-мръсен въздух.
Дори когато се вземат данните за цели държави, най-лош е въздуха в Бангладеш, следвана от Пакистан и Индия. Какво предизвиква това?

Замърсяването в големите градове е резултат от много фактори - автомобилния трафик, горивото използвано от електроцентралите и тежката индустрия.

Това, което отличава Китай от Индия е, че в Индия все още продължава практиката да се горят стърнищата, когато фермерите искат да разчистят нивите си. Това горене най-често става през есента.

"Сегашната криза е предизвикана предимно от това. Горене на стърнищата. Това е проблем, с който Китай се справи. Там паленето на стърнищата е забранено и компромиси не се правят.", казва Томас Смит от Лондонското училище по икономика.

Индийската столица се задушава: Тадж Махал, транспорт и училища в колапс


Сателитни снимки от НАСА потвърдиха тази теория. В земите северозападно от столицата Делхи се наблюдават необичайно много горящи стърнища.

"Хората мислят, че колите и фабриките причиняват замърсяването. За селскостопанската дейност не се и сещат", казва Томас Смит.

Върховният съд на Индия реши, че горенето на стърнищата трябва да бъде прекратено.

Но конкретната ситуация се утежнява от необичайно студеното време в Индия. Студеният въздух се движи по-бавно и замърсяването надвисна над гъстонаселените райони.
"Индия се опитва да реагира, докато Китай взима предпазни мерки", казва професор Смит
БГНЕС