/ iStock/Getty Images
Ню Делхи забрани движението на половината частни автомобили в индийската столица, тъй като 20-милионния мегаполис се изправи пред най-лошото замърсяване за три години. Нивата на смог надвишават тези на Пекин повече от три пъти, съобщава АФП.

Заради бедствието властите разположиха микробус с пречиствател на въздуха близо до Тадж Махал - емблематичният мраморен мавзолей от 17-ти век на 250 километра южно от Делхи - в опит да изчисти въздуха около него.

Със замърсяването, причинило бум на респираторни постъпвания в болниците и отклоняването на 37 полета в неделя, влезе в сила нов закон, който забранява автомобилите по столичните пътища, в зависимост от това дали регистрационният им номер завършва на четна или нечетна цифра.

Индия
БГНЕС

Повече от 600 полицейски екипа са разположени на пътни кръстовища в столицата с правото да раздават глоби от 4000 рупии (близо 60 долара) на неспазващите забраната.

Освободени от ограниченията са седемте милиона мотоциклети и скутери в Делхи, градския транспорт и автомобили, превозващи само жени. Това предизвиква критики, че мерките са неефективни.

Строителството бе забранено временно в края на миналата седмица в най-замърсената столица на света, а училищата са затворени до сряда, като градската управа раздава безплатни маски на децата.

делхи въздух
Gulliver/Getty Images

"Имам главоболие всеки ден, когато се събудя. Задушавам се да дишам понякога. Възпалени са ми ноздрите и очите. Сякаш изгарят", казва студентката Анкуша Куши.

Когато индийските столичани се събудиха днес, нивата на праховите частици с размери по-малко от 2,5 микрона - толкова малки, че навлизат дълбоко в дихателните пътища – бяха 613 микрограма на кубически метър въздух, според американското посолство в Делхи.

В центъра на Делхи Държавният институт за качество на въздуха определи нивата на дребните прахови частици - които могат да бъдат смъртоносни в дългосрочен план - като „тежки“.

Мегазвездата от Боливуд Приянка Чопра публикува селфи с маска за замърсяване в Инстаграм и заяви, че е „трудно да се снима” в Делхи.

"Не мога дори да си представя как ще живеем тук при тези условия. Спасяваме се с пречистватели на въздух и маски. Молете се за бездомните", публикува тя.

14 индийски градове, включително столицата, са сред първите 15 най-замърсени градове в света, според Световната здравна организация.

В миналогодишно проучване се казва, че милион индийци умират преждевременно всяка година.

Индия
БГНЕС

На фона на държавните избори, които предстоят в Делхи в началото на 2020 г., кризата се превърна и в жертва на политически раздори, като всяка страна обвинява другата.

Промяната на селскостопанските практики, модифицирането на източниците за производство на електроенергия и ускоряването на преминаване на природен газ от дървени въглища за отопление са ключови мерки в борбата със замърсяването.

Индия въздух Делхи
БГНЕС

Сиддхарт Синг, експерт в областта на климата, заяви, че ограниченията в движението са "неефективни".

"Ако замърсяването на въздуха се дължеше единствено на автомобилния трафик, тогава това би било решение. В момента това не може да бъде решение, тъй като моторизираният частен транспорт има много малък дял в целия пай", каза Сингх.
БГНЕС