Шведският министър на отбраната подаде оставка заради спорен оръжеен завод
Шведският министър на отбраната подаде оставка заради спорен оръжеен завод / снимка: Reuters

Шведският министър на отбраната бе принуден да се оттегли от поста си след седмици натиск във връзка със съобщения, че неговото ведомство планирало да помогне на Саудитска Арабия да построи оръжеен завод, предаде Ройтерс.

Продажбите на оръжие на Саудитска Арабия се посрещат с критики в Швеция, която се гордее със защитата на човешките права, а съобщенията, че тя ще помогне за оръжейния завод, предизвикаха възмущение.

Министърът на отбраната Стен Толгфорс оцеля след първите съобщения в началото на март, разпространени по националното радио, че държавният институт за научни изследвания в отбраната ФОИ ще помага на Саудитска Арабия да построи завода за противотанкови оръжия, отбелязва БТА. Той настоя, че не е знаел нищо по въпроса и обвини ФОИ, че е надвишил правомощията си.

Но след това продължиха да излизат подробности за аферата и натискът върху Толгфорс се засили.

"Министърът се оттегля по свое желание", обяви говорителката на премиера Фредрик Рейнфелд Роберта Алениус.

Десноцентристкото правителство на малцинството, което е коалиция от четири партии, изостава в социологическите проучвания, откакто опозиционната Социалдемократическа партия си избра популярен нов лидер. Рейнфелд, който оглавява най-голямата правителствена партия Умерените, бе принуден да отложи съкращаването на данъците върху доходите заради забавения икономически растеж. Той разполага с време до следващите избори през 2014 година, ако иска да си върне популярността, посочва Ройтерс.