/ iStock/Getty Images
Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел разкритикува днес Световната здравна организация (СЗО), като нарече "тотална грешка" решението за включване на неговата страна в списък с държави, в които "ускореното предаване" на коронавируса може да срине здравните системи, предаде Асошиейтед прес.

"За съжаление, това е тотално грешна преценка на шведските данни", каза Тегнел по Шведското радио.

Европейската служба на СЗО огласи вчера списък с 11 страни, сред които Швеция, Армения, Албания, Казахстан, Украйна, Молдова, Северна Македония, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Киргизстан и Косово.

Шведският епидемиолог Тегнел призна: Швеция сгреши със стратегията за коронавируса

В Швеция има рязко увеличение на броя на заразяванията с коронавирус, но това се отдава на по-голямото тестване.

"Ние можем да посочим всички други параметри, т.е. колко на брой сериозни случаи имаме - те намаляват. Броят на приеманията за интензивни грижи е на много ниско ниво и дори смъртните случаи започват да намаляват", каза Тегнел.

Провалът на Швеция с коронавируса

Швеция защитава своята стратегия, като обяснява, че не се различава особено от другите страни, въпреки че не е налагала карантина. Големите събирания на хора са забранени, но ресторантите и училищата за децата от долните класове са оставени отворени. Правителството призовава за социална дистанция и шведите до голяма степен се съобразяват.
БТА