/ iStock/Getty Images
Шведското правителство се споразумя с подкрепящата го партия по рамката за оказване на допълнителна военна помощ за Украйна от общо 75 милиарда крони (около 6,45 млрд. евро) за срок от три години, съобщи днес шведската институция, цитирана от Ройтерс.

"За да подсилим шведската подкрепа за Украйна и да подобрим дългосрочната перспектива, правителството и [партия] "Шведски демократи" се договориха да се въведе рамка за военната помощ за Украйна в периода 2024 г. – 2026 г.“, се казва в изявление на кабинета.

Сумата ще бъде равномерно разпределена за трите години, като с нея шведската планирана и друга помощ за Украйна ще надхвърли 100 милиона крони.

В изявлението на правителството се казва, че в новата програма за военна подкрепа са включени предоставяне на оръжие за отбрана, парична помощ и финансова подкрепа за снабдяване с отбранително оборудване.

Шведското правителство заяви, че планираната рамка може да натовари обществения бюджет за няколко години, включително и след края на периода на действие през 2026 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петя Димитрова/БТА