Щетите от двата урагана в Куба възлизат на 5 млрд. долара
Щетите от двата урагана в Куба възлизат на 5 млрд. долара / снимкa: БГНЕС

Ураганите Густав и Айк са нанесли щети за 5 млрд. долара в Куба, съобщиха местните власти и посочиха, че преминаването на ураганите през островната държава се е оказало най-опустошителното бедствие от такъв характер в историята й. Разрушени са над 60 000 жилища, а повече от 400 000 са повредени, част от електропреносната мрежа не функционира, нанесени са щети на 135 000 хектара обработваеми земи и насаждения.

Повече от 200 000 души остават без подслон. Густав вилня над западната част на острова на 30 август, а миналата седмица Айк връхлетя източните и централните райони на страната, при което загинаха седем души. Жертвите на урагана Денис през 2005 г. бяха 16, а щетите възлизаха на 1,4 млрд. долара, припомня АФП.

Същевременно Куба отхвърли предложените от САЩ 5 млн. долара помощи за жертвите на ураганите. В събота Вашингтон уведоми Хавана, че отпуска такава помощ и изказа готовност да я достави веднага щом получи разрешение от кубинските власти, но на следващият ден кубинското правителство заяви, за съжаление, че няма да приеме дарение от САЩ, каза говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак.

Куба ще ускори плановете за предоставяне на пустеещи държавни земи на частни фермери и кооперативи за производството на храни, след като ураганите унищожиха реколтата. Министерство на земеделието обяви вчера, че от сряда започва да приема молби. Мярката бе огласена още през юли, но тогава не бе посочена начална дата, отбелязва Асошиейтед прес.

Целта й е да се увеличи земеделското производство възможно най-бързо. Куба внася 84 процента от хранителните си продукти.Откакто пое управлението на страната от брат си Фидел, Раул Кастро предостави повече държавни земеделски площи на частни стопани, узакони използването на мобилни телефони от обикновените кубинци и даде възможност на много работници да имат собствено жилище.