Британският принц Уилям ще се върне на кралския пост тази седмица, след като си взе отпуск след коремната операция на съпругата си, съобщиха от двореца Кенсингтън, предаде АФП.

41-годишният Уилям, най-големият син на крал Чарлз III и престолонаследник, отложи публичните си ангажименти, за да се грижи за съпругата си Катрин, принцеса на Уелс, и трите им деца, след като тя беше оперирана в средата на януари.

Крал Чарлз Трети е диагностициран с рак

Уилям ще проведе инвеститура в замъка Уиндзор и ще присъства на годишната гала вечер за набиране на средства за Лондонската въздушна линейка в центъра на Лондон, съобщиха от двореца. Принцът очевидно ще поеме някои от публичните ангажименти на баща си, за когото бе съобщено, че е диагностициран с рак.

Междувременно стана ясно, че по-малкият брат принц Хари спешно се прибира в Лондон, за да се види с баща си. Преди да замине за САЩ той и съпругата му Меган се оттеглиха като действащи членове на кралската фамилия и реално той няма как да замества баща си в публични събития.

Принц Хари спешно се прибира във Великобритания след новината за болестта на краля

Крал Чарлз вече е започнал лечение и по настояване на неговите лекари той ще трябва да отстъпи крачка назад и да почива повече. От Бъкингамския дворец обясниха, че част от ангажиментите на негово величество ще бъдат разпределени между други членове на кралската фамилия, но държавните дела и подписването на документи си остават прерогатив на краля.

Независимо от болестта, Чарлз ще продължи да изпълнява конституционните си задължения като държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 14 други кралства от Общността на нациите.

Британското кралско семейство преживя двоен здравословен проблем през януари, когато беше обявено, че Чарлз ще се лекува от уголемена простата, а принцесата на Уелс се възстановява от коремна операция.

Изписаха Кейт Мидълтън от болницата след операция

Кралят напусна болницата на 29 януари, три дни след операцията си и само няколко часа след като дворецът Кенсингтън съобщи, че 42-годишната принцеса също е напуснала клиниката след претърпяна операция.

На пети януари бе съобщено, че докато е бил в болницата, негово величество е научил, че има рак.

Едновременното отсъствие на краля, Кейт и Уилям наложи 76-годишната кралица Камила да поеме всички публични ангажименти на тримата.

Очаква се принцесата на Уелс да остане у дома поне до Великден, съобщиха от офиса ѝ в двореца Кенсингтън.