Кралят на Великобритания Чарлз Трети е бил диагностициран с рак, съобщиха от Бъкингамския дворец. Не се съобщава каква е формата на заболяването.

Ракът е бил открит при скорошната операция на краля, но не е свързан с неговата простата, която го изпрати в болница през януари.
 

крал Чарлз
БТА



Чарлз Трети отново е на крака след операцията

От дворецът допълват, че Чарлз е започнал регулярна терапия.

"Кралят е с позитивна нагласа за неговото лечение и с нетърпение очаква да се завърне към редовните си публични задължения", се отбелязва в официалното съобщение.

 

На този етап Чарлз Трети ще отложи всички свои ангажименти и ще бъде заместван на тях от други членове на кралската фамилия. Той обаче ще продължи да се занимава с държавните дела.

След операцията крал Чарлз Трети се прибра у дома (ВИДЕО)

Независимо от болестта, Чарлз ще продължи да изпълнява конституционните си задължения като държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 14 други кралства от Общността на нациите.

От двореца посочват, че носителят на британската корона е избрал да сподели за болестта си, за да избегне всякакви възможно спекулации. Но, също така за да "помогне за по-голямото разбиране на всички хора по света, които страдат от рак".

Орисан да бъде крал: Чарлз Трети от бебе до владетел на Великобритания (ГАЛЕРИЯ)

За последно кралят беше видян в неделя, когато заедно със съпругата си Камила посети службата в църквата Св. Мария Магдалена в Сандрингам.

крал Чарлз
БТА

 В края на януари 75-годишният британски крал постъпи за операция в лондонска болница.

Тогава от Бъкингамския дворец обявиха, че той се нуждае от болнично лечение на простатата, чието уголемяване е доброкачествено - нещо често срещано при мъже над 50-годишна възраст.

По същото време в болница влезе и неговата снаха - принцесата на Уелс. Кейт също бе оперирана, като се очаква нейното възстановяване да продължи поне до Великден.