/ iStock/Getty Images
Щамът флурона, който представлява комбинация между щамове на новия коронавирус и на сезонния грип, е бил засечен в Чехия още през пролетта на 2020 г. Това пише днес чешкият в. "Блеск", като се позовава на Павел Длоухи, главен лекар на инфекциозната клиника на болница "Масарик" в град Усти над Лабем, предаде ТАСС.

През пролетта на 2020 г. в клиниката лежали няколко пациенти, у които бил открит щамът флурона, но те не сметнали заболяването за някаква сензация, защото то протичало в сравнително лека форма. Така чешките епидемиолози имат вече опит в лечението на болни със симптоми едновременно на COVID-19 и на сезонен грип.

Колеги на Длоухи обаче посочват, че флурона все още е слабо проучен щам. COVID-19 и грипът сами по себе си могат да бъдат смъртоносно опасни. Затова щамът флурона трябва да бъде изследван много сериозно и да се вземат ефикасни мерки срещу неговото разпространение.

Неотдавна властите в Израел информираха, че 31-годишна бременна жителка на страната се е заразила едновременно с коронавирус и грип. Според тях това е първият официално регистриран подобен случай в света. Щамът бе наречен флурона - съчетание, образувано от английските думи flu (грип) и coronavirus (коронавирус), отбелязва отбелязва ТАСС.
БТА