/ БГНЕС
Шести пореден ден на пътни блокади във Франция срещу високите цени на горивата. Протестите на т.нар. „Жълти жилетки” започнаха в събота, когато близо 300 хил. души, носещи светлоотразителни жилетки, блокираха основни пътни артерии и петролни депа из цялата страна. Броят на протестиращите през следващите дни намаля до под 20 хил. души, но днес демонстрациите излязоха и извън Франция, като предизвикаха пътни блокади в Испания и Белгия. Голям национален протест във Франция е планиран за идната събота, а властите дадоха разрешение за провеждане на демонстрация и около Айфеловата кула. Въпреки че от вторник насам полицията разчисти барикадите из десетки ключови точки, продължава кризата с доставките из много региони на Франция.
 
Движението на „Жълтите жилетки” се заформи през май месец в социалните мрежи като онлайн петиция срещу високите цени на горивата. В последните години цената им във Франция скочи с около 20 процента и в момента е около евро и половина за литър дизел. От януари 2019-а президентът Еманюел Макрон пък обяви въвеждането и на нов данък върху горивата, като част от политиката му срещу климатичните промени.

Тежки инциденти белязаха протестите срещу цените на горивата във Франция
 
Исканията на протестиращите скоро прераснаха в цялостно недоволство от политиките на Макрон, който дойде на власт преди година и половина с обещания за свиване на безработицата и намаляване на данъците. Подкрепа за „Жълтите жилетки” има както от крайнодясната, така и от крайнолявата опозиция.
 
До момента нито един профсъюз не е подкрепил движението, въпреки че в-к „Льо Монд” описва протестиращите като предимно хора от средната класа, които се чувстват предадени от реформите на Макрон.
 
Блокадите на пътища и депа за гориво започнаха в събота, когато близо 300 хил. души излязоха из цяла Франция. В следващите дни броят им намаля, но протестите се радикализираха. Стигна се до множество сблъсъци, включително и хомофобски и расистки прояви към някои блокирани шофьори.
 
Общо 2-ма са загиналите до момента в резултат от пътните блокади. В събота протестиращ бе прегазен от блокиран шофьор. Вчера в катастрофа край една от блокадите загина и моторист. Ранените до момента са над 500 души. От вторник насам полицията започна разчистване на блокадите, а днес президентът Макрон призова властите да бъдат „безкомпромисни” към проявите на насилие. Говорителят на кабинета Бенжамен Гриво:
 
Свободата не може да съществува, ако няма обществен ред. Не можем да приемем двата смъртни случая и стотиците ранени, включително и такива от органите на реда. Не можем да приемем и расистките, ксенофобски, хомофобски или антисемитски изказвания, които бяха чути и заснети. 

Близо 283 000 протестираха във Франция
 
Пътните блокади продължиха и днес, като дори се прехвърлиха зад граница – в Испания и Белгия. Задълбочава се кризата и с доставките, като рафтовете в много магазини из Франция се опразниха. Горивото в няколко бензиностанции също се изчерпа заради липсата на доставки.
 
Голям национален протест е планиран за идната събота, а протестиращите получиха разрешение за демонстрация около Айфеловата кула. Властите обаче отказаха провеждането на протест на площад „Конкорд” заради близостта му с Елисейския дворец. Миналата събота полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите там.
 
До момента кабинетът отказва да отмени планирания нов данък върху горивата и обещава единствено финансова помощ за шофьорите с ниски доходи.