Шериатът вече е основен източник за законодателство в Египет
Шериатът вече е основен източник за законодателство в Египет / снимка: Reuters

Ислямският закон, шериатът, бе утвърден като основен източник за законодателство в Египет, предаде Ройтерс.

Този принцип бе сред първите текстове от проекта за нова конституция, който бе гласуван от специалната конституционна комисия, която се събра на заседание за утвърждаване на окончателния текст.

На практика текстът, който превръща шериата в основополагащ принцип на законодателната система в Египет, повтаря буквално текст от основния закон, който бе в сила по време на управлението на Хосни Мубарак.

Значението на този принцип в новата политическа и социална система в Египет след свалянето на бившия египетски президент, е в това, че сега на власт е политическото крило на организацията "Мюсюлмански братя" - Партията за свобода и справедливост /ПСС/, която заедно с партията Ан Нур, създадена от друга крайно радикална ислямистка групировка, има мнозинство в парламента, отбелязва БТА.

Прилагането на шериата може да се превърне в не само в принцип, а и в законодателна практика. Решението на редица светски и либерални партии, в това число и на коптските политически партии, да напуснат конституционната комисия, създаде условия "Мюсюлманските братя" и привържениците им сред представителите на други религиозни организации да прокарат изгодни за тях текстове, посочва ИТАР-ТАСС.