Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Опитите на Доналд Тръмп да обърне резултата на изборите в САЩ претърпяха още един неуспех, след като депутатите от Републиканската партия в Мичиган не поискаха да се опитат да отменят победата на Джо Байдън в този щат, съобщава Би Би Си.

След среща с Тръмп в Белия лидерът на мнозинството в Сената на Мичиган Майк Ширки и председателят на Камарата на представителите Лий Чатфийлд обещаха да следват "нормалния процес" за удостоверяване на резултати, които дават на Байдън широка победа над настоящия президент.

„Все още нямаме информация, която да промени резултата от изборите в Мичиган и като законодателни лидери ще следваме закона и нормалния процес по отношение на избирателите в Мичиган, както казахме по време на тези избори“, казаха те по-късно в изявление.

Прогнозите дават на Байдън преднина от 154 000 гласа в щата, който изпраща 16 представители в Изборната колегия, натоварена с избора на президент.
Но това не е единственият път, по който бе направен опит за обръщане на вота в Мичиган.

Тази събота Националният комитет на Републиканската партия и служители на тази организация в Мичиган поискаха от избирателната комисия 15-дневно отлагане, тъй като поискаха преразглеждане на гласуването в окръг Уейн.

Това е най-населеният окръг в този щат, където се намира Детройт и има голяма концентрация на афро-американски вот, благоприятен за демократите.

Държавният департамент на Мичиган, отговорен за изборния процес в щата, вече се противопостави на тази възможност, заявявайки, че законът не позволява забавяне.

Този петък назначенията на Тръмп получиха нов удар в щата Джорджия, където победата на Байдън беше потвърдена, в случая с много тънка разлика.
Джорджия също допринася с 16 гласа в Избирателната колегия, където Байдън се очаква да получи 306 гласа срещу 232 за Тръмп, когото той надминава с повече от 5,9 милиона гласа в национален мащаб, за да стане 46-ият президент на САЩ. 

Но Тръмп, който почти не се е появявал публично от изборите на 3 ноември, отново настоя, че е надделял на изборите.

"Между другото, аз спечелих", каза той след съобщение за цената на лекарствата.

За да се опита да обърне резултатите, президентът предяви претенции за изборна измама, но без да предостави допълнителни доказателства.

И след поредица от съдебни поражения в усилията му да оспори резултатите от изборите, екипът на Тръмп се опитва да убеди републиканците, които контролират законодателните органи в ключови щати, да игнорират резултата от изборите и да го обявят. като победител, според различни американски медии.

Ако това беше целта на срещата му с депутатите от Републиканската партия в Мичиган, изглежда президентът не беше много успешен.

Ширки и Чатфийлд заявиха, че срещата е била фокусирана върху федералната помощ в контекста на пандемията Covid-19, а не върху усилията на Тръмп да обърне резултатите от изборите.

И по-рано Белият дом беше казал, че "това не беше среща, за да убеди никого", а част от рутинните срещи на президента с държавни законодатели в цялата страна, въпреки че много малко са проведени след изборите.

И все пак изявленията на Ширки и Чатфийлд бяха интерпретирани като нов сериозен неуспех в стремежите на Тръмп. Което не означава, че ще се откаже.
Тръмп също така изрази интерес да покани депутати от Пенсилвания, друг ключов щат, спечелен от Байдън, в Белия дом, потвърди висш служител на кампанията пред американския партньор на Би Би Си Нюз.

Но в момента публичният дневен ред на президента не включва такова заседание за този уикенд, а окръзите на така наречения "Ръждив пояс", към който принадлежи Мичиган, трябва да удостоверят общите си гласове в понеделник.

Във всеки случай се счита за много малко вероятно екипът на президента да промени резултатите в Мичиган и Пенсилвания.
И дори ако успеят, президентът ще трябва да постигне анулиране на резултата в друг щат, за да изпревари Байдън в Избирателната колегия./ 
БГНЕС