/ БГНЕС, архив
Северна Корея организира дългоочакван вечерен военен парад, за да представи своите най-нови оръжия по случай годишнина от основаването на армията си, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейската информационна агенция Йонхап.

Снимки от търговски сателити показват как в продължение на месеци севернокорейската армия тренира за участието си в парад от голяма значимост, посочват международни анализатори.

До момента националните медии в Пхенян не са отразили нищо, свързано с парада, въпреки че други източници споменават за редица възпоменателни събития в чест на седемдесет и петата годишнина от основаването на севернокорейската народна армия.

Последните четири севернокорейски военни паради се проведоха във вечерните часове и бяха отразени от националните медии на следващия ден, отбелязва Ройтерс.
Не става ясно веднага дали севернокорейският лидер Ким Чен-ун е присъствал на днешния парад.

Обикновено тези паради се провеждат на площад Ким Ир-сен в центъра на Пхенян и целта им е да бъдат гордо демонстрирани нови оръжия, като балистични ракети с ядрени бойни глави, уточнява агенцията.

Вчера Ким Чен-ун отдаде почит на войниците и призова за засилване на военната мощ. Той се срещна с представители на военните части по случай годишнината, предадоха националните медии днес.

"Нека всички удвоим усилията си и направим повече за укрепване и развитие на нашите въоръжени сили и за благоденствието на нашата социалистическа родина", каза той в реч по време на банкет, на който присъстваха и съпругата и дъщеря му, предаде националната информационна агенция КЦТА.

Ден по-рано той обеща да разшири военните учения и да засили бойната готовност на страната, която притежава ядрени оръжия.

В друго съобщение КЦТА определя ръководната роля на Ким Чен-ун по време на миналогодишните военни учения, включващи полети на хиляди изтребители, като "силен удар, нанесен на най-големите съвместни военновъздушни учения, които САЩ проведоха със своите съюзници" през ноември.

Въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и санкциите, Северна Корея продължи своята дейност по разработване на забранените ядрени оръжия и балистични ракети.

Миналата година Северна Корея изстреля най-голямата си междуконтинентална балистична ракета на фона на рекорден брой тестове, а според Сеул и Вашингтон Пхенян се е подготвил да възобнови изпитанията на ядрени оръжия за първи път от 2017 г.

Южна Корея и САЩ засилиха собствените си военни учения, за да противодействат на Севера, а Пхенян осъди техните действия, припомня Ройтерс. 
Десислава Николова/БТА