/ iStock/Getty Images
Хиляди йеменци демонстрираха в Аден с искането за подновяване на независимостта на южната част на страната, след като сепаратистки бойци изгониха юнионистките сили от бившата столица миналата седмица.
 
Демонстрантите развяваха знамената на Южент Йемен и транспаранти, провъзгласяващи лоялността към сепаратисткия Южен преходен съвет (ЮПС). Организаторите заявиха, че много от демонстрантите са пристигнали в Аден от съседните южни провинции, за да добавят своя глас към призивите за отцепване.
 

 
Южен Йемен беше независима държава, докато не се сля със северните територии през 1990 г. Опит за постигане на разделянето отново със силата на оръжието четири години по-късно приключи с окупация от северните сили, което предизвика негодувания, които продължават и до днес.

Скок на болни от холера в Йемен - 460 000 души


Сепаратистки сили, обучени и оборудвани от Обединените арабски емирства, завзеха президентския дворец в Аден в събота след сблъсъци с противниците си от юнионистките сили, лоялни към правителството на президента Абедрабо Мансур Хади.
 
Правителството на Хади изключи възможността за каквито и да било разговори със сепаратистите, докато те не се оттеглят от позициите, които завзеха миналата седмица.
 
Саудитска Арабия, която води дълга и скъпа военна намеса в подкрепа на правителството срещу бунтовниците хусити от северните райони, също призова сепаратистите да се оттеглят, за да се създаде възможност за диалог.

ООН: Над 7500 деца са убити или ранени в Йемен от 2013 г.


 
Но петиция, подписана от организации на гражданското общество в южните райони и синдикатите, призова коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, да предаде управлението на юга на сепаратисткия ЮПС.
 
Петицията настоява шефът на ЮПС Айдарус ал Зубайди да обяви независимост и апелира за международно признаване на отцепилата се държава.
 
Анализатори твърдят, че противопоставянето между правителството на Хади и сепаратистите отразява по-широкото разцепление между основните партньори в коалицията, Рияд и Абу Даби, което заплашва да подкопае общата им битка срещу хуситите.
 
След четири години и половина военна намеса бунтовниците продължават да контролират столицата Сана и голяма част от по-населените северни райони на страната.
 
 
БГНЕС