Сейф ал Ислам се намира под защитата на сепаратистка група в Дарфур
Сейф ал Ислам се намира под защитата на сепаратистка група в Дарфур / снимка: БГНЕС, архив

Синът на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, който успя да се изплъзне на новите либийски власти, се намира под защитата на лидера на сепаратистка група в суданския регион Дарфур, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на местния вестник "Ал Интибах".

Според цитирани от изданието източници Сейф ал Ислам напуснал Сирт на 27 август с шест бронирани автомобила и успял да стигне до Чад, по-точно до района Бао. В момента той се намира под защитата на лидера на сепаратистката групировка "Движение за справедливост и равенство" Халил Ибрахим, предава БТА. Покровителството на Ибрахим се заплаща със злато и пари от авоарите на семейство Кадафи, отбелязва изданието. Точното местонахождение на Сейф ал Ислам не се посочва.

За съдбата на втория син на Муамар Кадафи се носят много слухове, в това число, че той е убит или заловен ранен от отряди на новите власти и отведен в Злитан на 160 км на изток от Триполи.

Що се отнася до Халил Ибрахим, суданските власти го обявиха още през май м.г. за международно издирване по обвинение, че е организирал въоръжено нападение срещу предградие на Хартум през 2008 г. След това Судан скъса дипломатическите отношения с Чад и го обвини в подкрепа за сепаратисти.