Сейдиу и Тачи призоваха мисията на ООН за ред в Северно Косово
Сейдиу и Тачи призоваха мисията на ООН за ред в Северно Косово / снимка: БГНЕС

Лидерите на Косово призоваха мисията на ООН да въведе ред в северната част на областта. Стъпката бе предприета във връзка с превземането на сградата на съда в град Косовска Митровица от група бивши негови служители, уволнени след преминаването на Косово и Метохия под юрисдикцията на ООН.

Протестиращите искат да бъдат възстановени на работните си места и да бъдат подчинени отново на сръбското министерство на правосъдието. Те издигнаха над сградата на съда сръбското знаме.

Посочихме се в съвместно искане, че полицията на ООН и КейФОР трябва незабавно да изхвърлят хулиганите от сградата на съда, заявиха пред журналисти президентът на Косово Фатмир Сейдиу и премиерът Хашим Тачи след срещата с главнокомандващия силите на МООНК Йоахим Рюкер. Без всякакво съмнение те ще повдигнат въпроса и по време на преговорите с генералния секретар на НАТО Яап де Хоп Схефер, който пристигна в Прищина. Според плановете на Схефер той ще посети и Косовска Митровица, където ще се срещне с местните сръбски лидери.