Круизен кораб се удари в кей и в туристическо корабче във Венеция, предаде АФП.

Сблъсъкът е станал в канала Джудека, разделящ Венеция от остров Джудека.

БГНЕС

Най-малко петима души са пострадали, след като круизният лайнер MSC Opera се сблъска с малкия катер за туристически разходки River Countess край кея Сан Базилио във Венеция, съобщава в. „Република“.

Около 8.30 ч. местно (9.30 ч. българско) време при извършване на маневра възникна технически проблем на MSC Opera. Двигателят на лайнера отказа, капитанът на кораба веднага информира за повредата“, съобщи компанията-оператор. След отказа на техниката два буксира са се опитали да помогнат, но не са успели, което в край сметка е довело до сблъсъка.

В туристическия катер е имало 130 пътници, четирима от тях са ранени. На круизния лайнер има един пострадал, съобщава вестникът. На мястото на инцидента има медици, спасители и служители на правоохранителните органи.

Кадри от инцидента показаха как някои хора падат във водата след удара с лайнера, а други бягат паникьосани на кея.
Агенция АНСА информира, че двама от ранените са настанени в местна болница с леки наранявания.

Във Венеция тече дебат от дълго време дали да се допускат круизни кораби в центъра.

Каналите на града и без това са задръстени от корабчета, водни таксита и гондоли. Венецианските власти обещаха, че преминаването на круизни лайнери в близост до площад „Свети Марко“ ще бъде окончателно забранено. Проблемът с гигантските круизни лайнери, които посещават Венеция, е много наболял, но до момента не можеше да бъде разрешен.

БГНЕС

БТА, БГНЕС