/ БГНЕС
Хаос настана в сръбския парламент в четвъртък следобед, когато привърженици на опозицията, водени от десните партии Двери и Заветници, се насочиха към президента на Сърбия Александър Вучич, съобщават сръбските медии.

Със скандиране "предателство, предателство", "сърцето на Косово принадлежи на Сърбия", те се отправиха към мястото, на което седеше президентът.


В същото време станаха и членовете на правителството, които също се отправиха към президента. Стигна се до сблъсъци между управляващи и опозиция, които продължиха около 15 минути, след което се намеси охраната.

Президентът Вучич отиде в парламента, за да представи основите на бъдещата политика на страната и плана за решаване на най-важните въпроси. Мнозинството го посрещна с продължителни аплодисменти и възгласи, като единствения президент в историята на Сърбия, дошъл на дебати за Косово в Скупщината.


"За мен Конституцията на Сърбия е Светото писание, знам какво трябва да направя! Между оставането си на власт и Сърбия ще избера Сърбия", каза президентът в залата, където представи доклада за преговорния процес с Косово.

В доклада си от 10 точки той представи основите на бъдещата си политика и напомни, че днес ще се бори за Сърбия, както го е правил през последните 11 години.

Той посочи, че не може да разкрие френско-германския план за Косово, но добави, че това ще представлява най-лошото, което предстои за Сърбия, подчертавайки, че няма какво да крие. Вучич изброи три неща, които не е поставял под условие, но повтори, че нищо не е подписвал.
Райна Асенова/БТА