САЩ тайно освобождават затворници в Афганистан
САЩ тайно освобождават затворници в Афганистан / снимка: Reuters, архив

САЩ тайно освобождават задържани лица от военен затвор в Афганистан като част от преговори с бунтовниците, съобщи Ройтерс, като се позова на в. "Вашингтон пост".

През последните години освобождаването на задържани позволява на Вашингтон да използва затворниците като разменна монета за намаляване на насилието в размирни афганистански провинции, казват американски служители, цитирани от изданието.

Пусканите на свобода лица често са бойци, които не биха получили освобождаване съгласно правната уредба, засягаща военните затворници в Афганистан. Те трябва да обещаят, че се отказват от насилието. Не се казва обаче дали освободените не се захващат после отново с нападения срещу американските и афганистанските сили.

Освобождаването на задържани е част от усилията на САЩ за спиране на войната в Афганистан чрез преговори, отбелязва БТА. През последните години тези усилия не дават почти никакъв резултат. Донякъде те са спъвани от нежеланието на Вашингтон да освободи петима затворници от Гуантанамо - жест, който бунтовниците посочват като предварително условие за мирни преговори.

За разлика от Гуантанамо за освобождаването на задържани от затвора Парван не е нужно одобрение от Конгреса на САЩ и то може да се извършва тайно.

Освобождаването на затворници от Парван трябва да бъде одобрено от командващия силите на САЩ и от военен юрист. То е само изключение, целящо да донесе тактически ползи, отбелязва "Вашингтон пост".