/ Guliver/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова Русия да преосмисли подкрепата са за режима на сирийския президент Башар ал Асад, предаде АФП.
 
Агенцията отбелязва, че апелът е бил отправен вчера - ден след ужасяващата предполагаема химическа атака в Сирия, която предизвика международно възмущение и заплахи от страна на американския президент Доналд Тръмп.
 
Хората в Сирия вече не искат Асад за лидер, смятат САЩ

"Смятаме, че е време руснаците да помислят наистина добре дали да продължат подкрепата си за режима на Асад", каза Тилърсън в много рядко изявление пред журналистите в Държавния департамент. По принцип много дискретният държавен секретар на САЩ, който ще посети Москва следващата седмица, даде да се разбере, че за него "няма никакво съмнение", че "сирийският режим под ръководството на Башар ал Асад е отговорен за тази жестока атака".
 
Десетки загинаха при химическа атака в Сирия

Броят на убитите при предполагаемата химическа атака в град Хан Шейхун, в северозападната сирийска провинция Идлиб, който е под контрола на бунтовници, достигна най-малко 86. Сред загиналите са 30 деца и 20 жени, сочат данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека - неправителствена мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.
 
Тръмп за химическото нападение в Сирия: Ужасно оскърбление за човечеството

Западът обвини сирийския режим, че неговите военновъздушни сили са използвали химическо оръжие при нападението. Дамаск и Русия отрекоха. Според тях отровният газ е изтекъл от поразен при атаката оръжеен склад на бунтовниците.
 

БГНЕС, архив


Вчера Съветът за сигурност на ООН се отказа да гласува внесен от Съединените щати, Великобритания и Франция проект за резолюция, осъждаща режима в Дамаск за нападението, след като той бе разкритикуван от Русия.
 
Цяло семейство било покосено от химическата атака в Сирия

По-късно Русия, която има право на вето в Съвета за сигурност, представи своя версия на резолюцията, която призовава за разследване на случая, без да предвижда конкретни мерки срещу сирийското правителство, предаде ТАСС.
 
Тилърсън ще бъде на 11 и 12 април в Москва, където ще се срещне с руския министър на външните работи Сергей Лавров.
БТА